Предлагат малкият бизнес да купува ток от борсата

Предлагат малкият бизнес да купува ток от борсата

Всички небитови потребители, независимо от консумацията на електроенергия, да излязат на свободния пазар на ток от 1 октомври. Това предложение внесе в Народното събрание днес председателят на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

Отлагането на промените в първите месеци на 2020 г. се наложи заради кризисната ситуация в страната, свързана с разпространението на Covid-19. Два месеца Народното събрание не заседаваше нормално и се разглеждаше единствено извънредното законодателство.

Сега от регулирания пазар на ток ще трябва да излязат всички стопански клиенти, което включва и тези с присъединена мощност до 30 киловата.

Промяната на Закона за енергетиката ще засегне магазини за хранителни стоки, цехове, пицарии, ресторанти, фурни, разсадници, бакалии, сладкарски изделия, шивашки цехове и други, които използват електроенергия за небитови нужди. Цените за електроенергията, която те използват вече няма да се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а ще зависят от свободния пазар, като обектите ще трябва да сключат договор с търговец на електроенергия.

Промяната ще засегне около 300 000 абонати с годишно потребление от около 4 500 000 MWh, става ясно от мотивите към законопроекта. В него също така е записано, че крайните снабдители, трите дружества – ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про“ - са задължени да уведомят всички крайни небитови клиенти, че до 1 октомври 2020 г. трябва да сменят своя доставчик на електрическа енергия.

Комисията очаква, че тази мярка ще доведе до засилване на конкуренцията сред търговците и до появата на нови. Друг положителен ефект ще бъде по точното прогнозиране на количествата електроенергия за регулирания пазар. Според Комисията през последната година се наблюдава голяма миграция на потребители от свободен към регулиран пазар. Това от своя страна е довело до недостиг на електроенергия в квотата на обществения доставчик, който осигурява ел. енергия на регулирания пазар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.