Промилите за жилищни и вилни имоти в Пазарджик да се вдигнат от 3 на 3,6, а в останалите селища – от 3 на 6 промила. Това е предложението на кметската администрация, което ще бъде публично обсъдено на 11 септември т.г. За незастроени обекти в града е предвидена промяна от 1 на 2,3 промила, а в селата – от 1 на 3,8 на хиляда.

Намаление пък е предложено за таксата на бизнеса, но не за всички фирми и техни обекти. За жилищни имоти на предприятия в Пазарджик и районите на обслужване в града се иска таксата да падне от 4 на 3,7 промила. За същите обекти в селата обаче предложението предвижда таксата да скочи от 4 на 6 промила.

Предлага се да се запази без промяна общият промил за фирми и еднолични търговци в размер на 13,5 на хиляда. От разработената План-сметка за необходимите разходи за битови отпадъци през 2019 год. в Община Пазарджик става ясно, че необходимите средства са почти двойни спрямо настоящата година. В Доклада на кмета Тодор Попов, придружаващ предложението и проекторешението, се посочва,  че през 2018 година общият облог за ТБО е в размер на 6 523 793 лв. Към 30 юни 2018 г. (за 6-те месеца) са събрани средства в размер на  4 413 728 лв., като се очаква изпълнението на приходите по отношение на главниците да надхвърли нетния облог и да бъде в размер на около 6 550 000 лева.

Разходите по План-сметката за ТБО за 2019 г. са  11 392 642 лв., които са значително повече от облога и от очакваните постъпления през 2019 г. Почистването на уличните платна, площадите, алеите, парковете и други територии от населените места за обществено ползване, всъщност,  е новото перо. В плана по сметката са включени средствата, необходими за изпълнение на дейностите по поддържане на чистотата. Планират се разходи за поддържане на хигиената им: миене, метене, ръчно събиране на отпадък, зимно почистване на уличните платна, площади и др. територии за обществено ползване в Община Пазарджик.

И още - почистване на гробищните паркове; поддръжка на зелените територии в населените места, алеите, парковете и зони за отдих, както и разходи за организиране на кампании за почистване на населените места.Предвидени са още пари за материали срещу заледяване на уличните платна, площадите, алеите, парковете и другите територии от населените места, предназначени за обществено ползване; почистване и поддържане на дъждоприемните шахти.

По темата: такса смет
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонтират сградата на бившия Куклен театър в Пазарджик

Ремонт на сградата на читалище „Христо Ботев“ в Пазарджик и залата към него предвижда в програмата си за управление кметът на общината Тодор Попов. Това лято по инициатива на актьора Александър Братоев и музиканта Лъчезар Урушев, бивши възпитаници на творчески школи в читалището, бяха извършени частични ремонтни дейности на някогашния Куклен театър.

Освободиха от длъжност шефа на пазарджишката болница

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата.

Млад кардиолог от Пазарджик спаси 5-ма пациенти за денонощие

Младият кардиолог д-р Владимир Иванов от МБАЛ-Пазарджик е спасил петима пациенти, извършвайки по спешност през последното денонощие коронарна ангиопластика. Болните са били с остър миокарден инфаркт, съобщиха от здравното заведение.