9 паралелки дуално обучение в Пазарджишко за новата учебна година

9 паралелки дуално обучение в Пазарджишко за новата учебна година

9 паралелки – дуална система на обучение, към които се наблюдава засилване на интереса от страна на учениците и техните родители, ще има от новата учебна година в Пазарджишко. Това стана ясно от държавния план-прием в профилираните и професионални паралелки.  

За цялата област прием в тази нова форма на обучение ще има вече в пет професионални гимназии и едно средно училище по професии и специалности в общините Пазарджик, Велинград, Панагюрище, Пещера и Сърница. Всички паралелки за обучение чрез работа са заявени от страна на бизнеса- „Асарел-Медет“– Панагюрище, „Оптикоелектрон груп” - гр. Панагюрище, „Биовет” – Пещера, „Ди Ес Смит България”, „Монди Стамболийски”, Регионалната камара на строителите в България.

За учебната 2019/2020 година е заявен прием и в 4 паралелки задочна форма в Професионалната гимназия по дървообработване „ Ив. Вазов" – гр. Велинград, Професионалната гимназия по селско стопанство „Царица Йоанна" – гр. Пазарджик, Професионалната гимназия по химични и хранителни технологии- гр. Пазарджик и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство в гр. Септември.

Профилирано обучение ще предложат 18 средни училища, в т.ч. трите профилирани гимназии в град Пазарджик (Езикова гимназия „Б. Брехт“, Математическа гимназия „К. Величков“ и гимназия „Иван С. Аксаков“). Професионално образование и обучение ще се реализира в 26 училища, от които 15 професионални гимназии и 7 средни училища.

Обучението е застъпено по професии и специалности от повече от 20 професионални направления, като 17 от паралелките са по технически и ИТ професии и специалности от Професионално направление Компютърни науки, Приложна информатика, Електротехника и енергетика, Електроника, автоматика, комуникационна и компютърна технология. Професионалното обучение по професии и специалности, предложено за учебната 2019/2020 г. във всички училища, е подкрепено от местния бизнес.

В предложението на РУО-Пазарджик за прием по професии и специалности са включени и общ брой ученици, завършващи основно образование през 2018/2019 год. – 2284. Общият брой на паралелките дневна форма на обучение са 100, профилираните паралелки са 37 и професионалните 63.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.