0

П очти умишлено загърбвана вече почти три десетилетия творба на Георги Караславов извади предколедно на голяма сцена трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“. На 10 декември беше премиерата на „Снаха“ в прочита на младия режисьор Стефан Спасов, който съвсем наскоро постави в Града на липите „Полет над кукувиче гнездо“.

Почти умишлено загърбвана вече почти три десетилетия творба на Георги Караславов извади предколедно на голяма сцена трупата на старозагорския драматичен театър „Гео Милев“. На 10 декември беше премиерата на „Снаха“ в прочита на младия режисьор Стефан Спасов, който съвсем наскоро постави в Града на липите „Полет над кукувиче гнездо“.

В главната роля на караславовата Севда, антиподът на Тодор Юрталана, почитателите на Мелпомена видяха актрисата Йоанна Темелкова, на която се налагa поне два пъти седмично да изминава разстоянието между Стара Загора и София, за да играе Анна Каренина в постановката на Николай Поляков. Междувременно трябва да намери време и за двегодишния си син Филип, внукът на оперната легенда Николай Гяуров, който отскоро ходи на ясла.

Актрисата признава, че поканата да влезе в кожата на Севда я изненадала, никога не била чела произведението на академик Георги Караславов, все още не била гледала и едноименния филм от 1976 година, където ролята е поверена на Виолета Гиндева.

„Не знаех как да подходя, за пръв път имам шанса да играя в българска пиеса, беше ми мечта, може би защото там има един особен уют и чувствителност на персонажите. Няма място за сравнение дори на емоционално ниво между Каренина и Севда и то не защото липсват…влак и релси“, коментира Темелкова помежду две репетиции на голямата сцена, където си партнира с Ивалин Димитров в образа на Юрталана.