Преди първия звънец: Спешно монтират бойлери в училищата

Преди първия звънец: Спешно монтират бойлери в училищата

По данни на Министерство на образованието около една десета от над 2000 училища в страната все още не отговарят на всички изисквания за старт на учебната година, защото нямат осигурена топла вода за учениците. В повечето от тях все още тече трескава подготовка за справяне с проблемите, установи проверка на Нова ТВ.

В област Враца има четири училища, които в последния момент и спешно опитват да се справят с изискванията на образователното министерство.

„Сега са докарали бойлерчета, които трябва да се монтират за децата. В понеделник,14-ти, бойлерите ще бъдат готови и ще има топла вода”, обясни кметът. Оказа се, че само преди година в сградата е имало топла вода. „В едно такова голямо училище топлата вода е много важна. При започване на една нормална учебна година, трябва да бъдат взети всички необходими мерки”, каза Еленка Цветкова.

Другото училище, което има проблем с осигуряването на топла вода е най-голямото в Мездра. На мястото където децата ще се хранят топла вода е осигурена. Такава обаче липсва на по-горните етажи, където ще се провежда учебния процес.

Има предварителен проект за монтирането на бойлер, който да бъде свързан с метановото парно, но за реализацията му е нужно време.

„Имаме подписан договор с фирмата, която ни обещава, че ще имаме топла вода и учениците ще могат да се възползват”, посочи зам.-директорът на училище „Иван Вазов” Цветанка Найденова.

„РЗИ извърши проверки на територията на всички 74 училища на територията на област Враца относно готовността за започването на новата учебна година. Това, което констатирахме, е че са направени освежителни ремонти в почти всички учебни заведения  с цел привеждане в съответствие със здравните изисквания”, добави зам.-директорът на РЗИ-Враца д-р Ирена Видинова. 

Както Агенция "Монитор" съобщи, преди два дни просветният министър Красимир Вълчев обясни, че има мерки, които няма да могат да се изпълнят веднага след старта на учебната година и уточни, че школата без топла вода са близо 240.  

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.