Д-р Иван Димитров, който на 2 март м.г. застреля крадеца Жоро Джевизов – Плъха в двора на къщата си в Пловдив, отива на съд. В защита на 49-годишният медик тогава на протести се вдигнаха стотици, които твърдяха, че всеки има право да защити дома си от посегателства. Обвинението срещу д-р Димитров обаче е за умишлено убийство при превишаване пределите на неизбежната самоотбрана, съобщиха от Окръжната прокуратура в Пловдив.

Второто обвинение срещу доктора е заради незаконния пистолет „Валтер”, с който е застрелял Плъха. В дома на Димитров са открити патроните за оръжието - 16 патрона 9 на 18 милиметра, както и за един патрон с надпис „1947 GEL 9M38”. Самият пистолет обаче така и не е намерен и до момента от разследващите. Причината била, че медикът го дал на свой приятел да го скрие и се предполага, че Валтерът бил хвърлен в Гребната база. Тя на два пъти бе претърсвана от водолази, но без успех.

Плъхът бил убит в нощта на 1 срещу 2-ри март 2018г. Предишният ден крадецът от „Столипиново” набелязал един от шестте гаража в двора на Доктора. Той ползвал първата гаражна клетка за работилница. Бил сам на втория етаж на къщата си, в който правел ремонт. Жена му и двете им деца били на гости на роднини в село Крумово.

На 2 март м.г.  около 1,30 часа през нощта Иван Димитров минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража-работилница била леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9x19“, за който не притежавал разрешително. Отишъл към гаража, в който вече върлувал Жоро Плъха. Той пък си приготвил за изнасяне в найлонови торби различни предмети.

В хода на досъдебното производство били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, докторът бил нападнат от крадеца. Плъха хвърлил по собственика на имота нож с 12-сантиметрово острие, както и метална рекламна табела. Така порязал медика по десния крак и му причинил синка на дясната ръка. След като бил улучен, Плъхът успял да избяга от двора на доктора и да мине към 100 метра преди да се строполи върху паркирана под прозорците на областния управител на Пловдив лека кола. Именно управителят на област Пловдив Здравко Димитров видял трупа на застреляния крадец в ранните сутрешни часове на 2 март, когато отишъл на работа.

Лекарят бил арестуван, като на 6 март м.г. бил пуснат от зандана с мярка „подписка”. Предстои насрочване на дата на процеса от окръжния съд в Пловдив.

 

 

По темата: убийство съд доктор
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини