Пред СЕМ: Явор Симов предлага създаване на телевизионна академия в БНТ

Пред СЕМ: Явор Симов предлага създаване на телевизионна академия в БНТ

Предложението си за създаване на телевизионна академия от страна на БНТ за млади журналисти и външни лица с интерес към медиите представи третият кандидат за генерален директор на обществената телевизия Явор Симов днес.

По думите му, обученията могат да привлекат университетски преподаватели от тематичното поле, като събитията представляват и начин за увеличаване на печалбите на медията – от продаването на билети за присъствие на академията. Симов застъпи тезата, че БНТ следва да създава повече собствени събития, на които самата тя да функционира като продуцент, като по този начин привлича и спонсори.

Относно финансовото състояние на обществената телевизия, основният проблем се корени във верижното прехвърляне на задължения (основно към НУРТС) от една бюджетна година на друга, смята Симов. Криминалният репортер е категоричен, че доброто съдържание, което хората „вътре в БНТ създават за хората извън БНТ“, би стабилизирало финансовото състояние. Симов отбелязва, че вижда потенциал в идеята да привлича рекламодатели от останалите четири регионални центрове (освен София), на телевизията. Това са Пловдив, Варна, Русе и Благоевград. По думите му, ценовия пакет за рекламата следва да бъде съобразен със спецификите на конкретния регион.

Той не предвижда големи съкращения на персонал или сериозни промени в програмната схема, като отбеляза, че би въвел ежедневни тематични предавания. Така, през седмицата ще се редуват предавания с фокус върху икономика, публицистика, право и документално кино. В петък Симов предвижда обзорен преглед на събитията от седмицата, а през уикенда тематиката ще е с по-лек характер, като ще варира между екология, туризъм, култура, образование и т.н.

Основен акцент Симов поставя и върху разработването на уебформати, които от своя страна да привличат и младата аудитория. Той допуска и привличането на инфлуенсъри, както и създаването на подкасти.

Относно скъпоструващите спортни права, бъдещето кандидатът за шеф на БНТ вижда в „съвместното им закупуване“, като ще търси партньори с международни агенции и телекомуникационни компании, които вече проявяват немалък интерес към сферата.

Съветът за електронни медии ще продължи с изслушванията на кандидатите за генерален директор на БНТ и утре, когато своите концепции за телевизията ще изложат Сашо Диков, Емил Кошлуков и Стоил Рошкев. Новият шеф на БНТ ще бъде посочен официално на 5 юли.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.