Преброяване на дивите кладенци

Преброяване на дивите кладенци

Имаше един много приятен български филм „Преброяване на дивите зайци“. Чиновникът Асенов имаше абсурдното поръчение да преброи дивите зайци в землището на с. Югла. Разбира се, нищо не преброиха, но жестоко се напиха на ешмедеме с вино и ракия след края на акцията.

Сега се задава и регистрация, разбирай, преброяване на частните кладенци в България.

Моето скромно мнение е, че кладенците също могат да бъдат разделени на питомни и диви. Питомният кладенец си стои послушно в двора и изпълнява функциите си за напояване на градината и задоволяване на жаждата. Дивият кладенец е открит от някакъв шаман с две лозови пръчки и се ползва главно от стадата за водопой, дивите животни и закъсали дървосекачи в горските дерби. Ето точно сега е моментът да се въведе единен критерий. Привидно изглежда нещо като ала-бала и преброяване на зайците, но не е съвсем така. Без майтап, в България се задава безводие заради свирепа суша. Проблеми има в твърде много градове на България, да не говорим, че са заплашени и селищата по Черноморието. Достатъчен е фактът, че в края на миналата година 17 области на страната са били засегнати от воден режим. В места с нарушено водоснабдяване живеят 116 951 души, показват актуалните данни на ВиК операторите в страната към 30 декември 2019 г. На воден режим са жители на 5 града (83 037 засегнати) и 99 села (33 914 засегнати жители). Населени места на воден режим има в областите Търговище, Шумен, Сливен, Велико Търново, Ловеч, Монтана, Бургас, Габрово и Кюстендил. Да не говорим, че тази година се стовари жестока суша върху Източна България и крайморските селища.

Безводието пред страната ни е страхотен проблем, криза, която ще усетим доста по-осезателно и от вирусната. Вирусът идва и си отива, заразява или не заразява, но липсата на вода е незаобиколим национален проблем. Затова колкото и да ни изглежда идиотско, регистрацията на кладенците има смисъл. Най-малкото като превантивна мярка срещу този проблем. Защото добре е да се знае до най-малка подробност какви водоизточници има в страната, каква е поддръжката им, условията на полазване и прочее детайли. Просто не се знае какво и кога ще ни потрябва, до кой водоизточник ще опрем и доколко ще стигне цената на всяка капка от живителната течност. И то на всички кладенци, пък били те питомни или диви.

Кладенецът е повече от място за черпене на вода. Той осигурява живот, социално общуване, икономически просперитет и увереност в бъдещето. Кладенецът е като читалището в малките селища. Без тях си отива обликът и духът на населеното място. Кладенецът може да бъде използван за всичко - от това да викаш над него „Цар Траян има магарешки уши“, до това да удавиш мъката и тъща си. Така че съвсем правилно започваме да прозираме неговата роля, пък бил и дори в най-затънтеното село. Дори в съновниците кладенецът заема важно място. Ако го видиш насън, ще се радваш на постигнатото.

Ако го копаеш, чакат те загуби или разходи. Горе-долу е така и с предотвратяването на водната криза. По-добре да се радваш на постигнатото навреме, отколкото да копаеш залудо, заринат в проблеми.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.