Преброиха гласовете в София за 6 часа

Преброиха гласовете в София за 6 часа

Преброяването на гласовете в трите районни избирателни комисии в София след балотажа за президентски избор в неделя стана много бързо в рамките на около 6 часа.

В „Арена Армеец“ се брояха гласовете от 23 и 25 МИР (многомандатен избирателен район), съответно 23 и 25 РИК (районна избирателна комисия), а в „Asics Arena“ (бивша зала "Фестивална") се брояха гласовете от 24 МИР, т.е. 24 РИК.

Около 1200 секционни комисии бяха обработени в 23 и 25 РИК, където процесът приключи към 1,30 ч. Малко над 500 СИК-ове отидоха да се отчитат в 24 РИК и броенето приключи преди 00,30 ч.

Средно по 200 СИК-ове на час бяха обработвани при много добра организация. Преброители споделиха, че е имало по-малко грешки в протоколите.

По подобие на банковите офиси, на големи електронни табла се изписваха поредните номера за обслужване на СИК-овете, които пристигат. Говорител ги приканваше по микрофон да се явят на масите, където служители на "Информационно обслужване" първо проверяваха документите, а после следваше преминаване в сектора, където преброители на РИК поемаха книжата - протоколите и контролните разписки от машините за гласуване.

Първи, както винаги, се явиха представителите на мобилните секции, които носят гласовете на болни, инвалиди и карантинирани. Те приключиха с отчитането пред РИК още между 20,30 и 21 ч.

За разлика от 14 ноември, когато се гласуваше и за парламент, и за президент, на 21 ноември секционните избирателни комисии много по-бързо приключиха и към 22 часа се струпаха изведнъж в районните избирателни комисии. Въпреки стройната организация, големи опашки от чакащи се извиха и към 23 ч. те вече изпълниха отредените за това пространства. Въпреки това, нямаше изнервени хора.

Сътрудници на РИК стриктно дезинфекцираха столовете, осигурени бяха храна, напитки и плодове. Нямаше хора без маски.

Районите около двете зали, където бяха трите РИК, бяха отцепени от полицията, но движението не бе спряно.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.