450 лекарства са били дефицит и са търсени за една година на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг от пациенти. Това съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова.

През последните две седмици сигналите зачестиха поради нарушена ритмичност на вноса и изчерпване на наличностите, които са в процес на спиране на продажбите в България. Активно се търсят и продукти, които са със заличени досиета през последните години у нас, поясни Маринкова.

Повечето от лекарствата, за които има сигнали, че вече не се намират в аптеките, имат аналози.

Според лекари има и такива, които се предпочитат от болните, защото са евтини и дават много добри резултати. Сред тях са соли, прилагани при невралгии и хапчета, ползвани при тревожни състояния и паник атаки. Те могат да се намерят все още в съседни държави, като Сърбия и Македония, опаковка от 30 хапчета се търгува на цени, равностойни на 2.00 – 3.50 евро.

По отношение на изтегляните лекарства от нашия пазар, единствена възможност за пациентите е да си ги купуват чрез близки или да пътуват лично, ако са в състояние в съседните държави, коментираха от БАРПТЛ.

При 62% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства по искане от страна на производителя. В 20 на сто те са изтегледи, след като компанията е оттеглила регистрацията в България, каза още Боряна Маринкова.

Като един от основните проблеми за достъпа до лекарства у нас, потвърден от реакцията на крайните потребители, е продължаващият процес на дерегистрация на редица лекарства от България, подчертаха от асоциацията. 158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 г. по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За 2014 – 2017 година броят на дерегистраните продукти е 1512, сочи годишният доклад Изпълнителната агенция по лекарствата. В документа на ИАЛ се посочва още, че само за 2017 година са били изтеглени 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност. Това е станало по искане на производителя.

Ето защо от БАРПТЛ призовават за нормативни промени, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече дерегистрани в страната ни поради липса на икономически интерес. Асоциацията също така предлага да бъде регламентиран паралелният внос при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини, които възпрепятстват производителите да осъществяват ритмични доставки и достатъчни количества лекарства за българските пациенти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

„Българската Коледа“ помогна на 255 деца

Близо 2 млн. лева събрани при 16-ото издание на инициативата

На 255 болни деца е помогнало 16-ото издание на инициативата под егидата на държавния глава на България „Българската Коледа“.

 

300 гимназисти трупат опит при земеделци

300 гимназисти от направленията фермер, техник на селскостопанска техника, агроекология и др. ще посещават стопанства на земеделски производители през първия срок, за да трупат опит при тях. Това ще се случи по съвместната кампания на министерството на земеделието, храните и горите и министерството на образованието и науката „Супер фермер“.

МОН оборудва с модерни лаборатории и средните училища

Средните училища, в които се подготвят ученици по професия, също ще получат възможността да кандидатстват за финансиране от министерството на образованието и науката за модерни лаборатории. Това стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев при откриването на обновената със специализирано оборудване учебна лаборатория в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен.