450 лекарства са били дефицит и са търсени за една година на онлайн платформата за сигнализиране на недостиг от пациенти. Това съобщи изпълнителният директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) Боряна Маринкова.

През последните две седмици сигналите зачестиха поради нарушена ритмичност на вноса и изчерпване на наличностите, които са в процес на спиране на продажбите в България. Активно се търсят и продукти, които са със заличени досиета през последните години у нас, поясни Маринкова.

Повечето от лекарствата, за които има сигнали, че вече не се намират в аптеките, имат аналози.

Според лекари има и такива, които се предпочитат от болните, защото са евтини и дават много добри резултати. Сред тях са соли, прилагани при невралгии и хапчета, ползвани при тревожни състояния и паник атаки. Те могат да се намерят все още в съседни държави, като Сърбия и Македония, опаковка от 30 хапчета се търгува на цени, равностойни на 2.00 – 3.50 евро.

По отношение на изтегляните лекарства от нашия пазар, единствена възможност за пациентите е да си ги купуват чрез близки или да пътуват лично, ако са в състояние в съседните държави, коментираха от БАРПТЛ.

При 62% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства по искане от страна на производителя. В 20 на сто те са изтегледи, след като компанията е оттеглила регистрацията в България, каза още Боряна Маринкова.

Като един от основните проблеми за достъпа до лекарства у нас, потвърден от реакцията на крайните потребители, е продължаващият процес на дерегистрация на редица лекарства от България, подчертаха от асоциацията. 158 лекарства са изтеглени от българския пазар през 2018 г. по данни на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. За 2014 – 2017 година броят на дерегистраните продукти е 1512, сочи годишният доклад Изпълнителната агенция по лекарствата. В документа на ИАЛ се посочва още, че само за 2017 година са били изтеглени 327 лекарства, без нито едно от тях да има проблем с лекарствената безопасност. Това е станало по искане на производителя.

Ето защо от БАРПТЛ призовават за нормативни промени, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече дерегистрани в страната ни поради липса на икономически интерес. Асоциацията също така предлага да бъде регламентиран паралелният внос при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини, които възпрепятстват производителите да осъществяват ритмични доставки и достатъчни количества лекарства за българските пациенти.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сипматизанти на Луков се поклониха пред къщата му, други обявиха, че не искат нацизъм

яколко симпатизанти на ген. Христо Луков се поклониха пред портрета му, закачен на перваза на къщата, в която е живял генералът на улица "Тракия" 1 в София. Поклонение на този адрес е единствената разрешена проява, припомниха от МВР.

33 милиона ще получат над 200 фирми за обучение и наемане на работници

„Отделяме 33 млн. лв. за 205 български фирми по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които да имат възможността да обучат персонала си, но и да привлекат неактивни и безработни. Сред кандидатите има различни по големина и вид предприятия. Най-разпространени сред тях са предприятия за производство на облекло и на хранителни продукти, IT фирми и др. Стойността на някои от проектите е до 3 млн. лв, тъй като съфинансирането също е много голямо.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова на семинар за журналисти в Банкя. Тя открои основните приоритети за новия програмен период на ОПРЧР 2021-2027 година, като изтъкна, че работата ще бъде фокусирана върху насърчаването на заетостта.