Пребиват Свети Дометий с камъни

Пребиват Свети Дометий с камъни

Имен ден празнуват Валерия и Валерий, Валериан и Валериана, Валери

Днес църкавата почита паметта на Свети Дометий, живял през IV век. Негова родина била Персия, където той бил обърнат в християнството от човек на име Уар.

Като оставил близките и родината си, в която властвало езичеството, свети Дометий се отправил към пределите на Византия, в град Низибия. Тук отишъл в манастир и приел Свето Кръщение, а след това дали монашески обект. Но поради изщеният на внушенията на завистливия и лукав бяс, живеещите в този манастир монаси го намразили и свети Дометий бил принуден да избяга в манастира на светите мъченици Сергий и Вакх, който се намирал в град Теодосиопол. Тук той подражавал на живота на великият постник архимандрит Нурвел. За него се разказва, че в продължение на шестдесет години той не вкусил топла храна и спял прав, опирайки се върху жезъла си. Архимандрит Нурвел ръкоположил преподобния Дометий за дякон, но когато той разбрал, че архимандритът иска да го накара да стане свещеник, избягал и оттук.

Като се уединил в една пустинна планина, свети Дометий водел живот по Бога, търпейки зной и мраз и всякакви несгоди. После той се заселил в една пещера и извършил много чудеса с Христовото име: той изцелявал от болести мнозина, които идвали при него, като в същото време ги привличал от идолопоклонството в Христовата вяра. Когато в този край минал император Юлиан Отстъпник (361-363) той узнал всичко за свети Дометий и заповядал да го убият с камъни. Това станало през 363 г.

Имен ден празнуват Валерия и Валерий, Валериан и Валериана, Валери. Тези имена имат имен ден още на 9 март и на 7 ноември.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.