0

Д нес католическият свят празнува Великден.

Днес католическият свят празнува Великден.

С повече литургии и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки католиците в България посрещат Възкресение Христово. Това съобщи за БТА отец Румен Станев, помощник епископ на Софийско-Пловдивски диоцез на Римокатолическата църква.

Празникът беше отбелязан с тържествени литургии на пасхалното тридневие /Велики четвъртък, Велики петък и Велика събота/, а със среднощното пасхално бдение тържествено е възвестено Възкресението на Христос.

В град Раковски католиците са около 15 000, посочи отец Румен Станев.

В страните, в които преобладаващата част от населението изповядва католицизма като Германия, Франция, Великобритания, Испания и т.н., се почива 4 дни (от петък до понеделник) от 2 април – Разпети петък до 5 април – Светли понеделник включително.

В много католически държави също се боядисват и украсяват яйца, които след това се използват в множество различни игри. Ловът на яйца е една от най-популярните традиции, в която великденските яйца се скриват, а децата трябва да ги намеря. Популярни са също и игрите с подаване на яйца, надбягване, докато балансираш яйца в лъжица и т.н. Изключително популярни са шоколадовите яйца.

Католическата традиция повелява на Възкресение Христово да се замеси безквасен хляб.

Датата, на която празнуваме Великден е подвижна. Тя се определя спрямо първото пълнолуние след идването на пролетта. Тоест, пролетното равноденствие е на 21 март. Ако първото пълнолуние е на 1-ви април, то Великден ще се пада в първата неделя след пълнолунието.

Смята се донякъде, че този толкова хубав религиозен празник едновременно обединява и разединява християните по света. Индикатори за това са разликите при отбелязването на празника при различните направления на християнството.

Символиката на дните от Страстната седмица е еднаква, както за католиците, така и за православните християни, а агнешкото месо е заимствано от празника на евреите – Пасха. Оттук нататък започват осезаемите разлики.

Основна разлика между православния и католическия Великден е датата, на която се празнува. Обикновено католическия Великден се пада седмица преди православния. Тази година обаче разликата е почти цял месец, като православната църква отбелязва празника на 2 май.