Празник на разсола си спретнаха в Първомайци (СНИМКИ)
4

Празник на разсола си спретнаха в Първомайци (СНИМКИ)

Единственият в България Празник на разсола организираха в горнооряховското село Първомайци.

Кулинарният хепънинг започна още рано сутринта с поставянето на тенджерите с вкусната гозба на огньовете. Минути по-късно над цялото село вече се разнасяше неповторим аромат. Разсолът е традиционно ястие за Първомайци и се приготвя от агнешко месо. Готви се почти във всяка къща за сбора на селото, който се чества на Спасовден. Месото се разделя на порции, слага се в тавата и се залива със сос от запържено брашно и червен пипер, разредено с малко бульон.

Добавя се дафинов лист, магданоз, черен пипер, олио и ястието се слага във фурната да се пече. Освен първомайски разсол, гостите на празника имаха възможността да опитат още мръвки и вкусотии:  дроб сърма, различни видове погачи, баници, кексчета, мъфини и др. На гостите бе раздадена и 60 литра агнешка чорба.

Специален битов кът бяха подредили от местното Сдружение „Родолюбци”. На импровизиран благотварителен базар членовете на Сдружението предлагаха експонати, свързани с Първомайци – книги, картички с изгледи от селото, плетива и други. Средствата, събрани от продажбата им, ще бъдат използвани за дейността на Сдружението, което се грижи да бъдат възстановени и запазени местните традиции.

Кулинарният празник премина на фона на изпълненията на местни и гостуващи самодейци. Докато гозбите къкреха на печките, а гостите опитваха от кулинарните изкушения, фолклорни групи се надпяваха и надиграваха на мпровизираната сцена пред читалището.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.