Празният язовир
3

Празният язовир "Огоста" привлича туристи

Ниското ниво на язовир "Огоста", причинено от липсата на валежи в региона, многото риба във водохранилището и успешната борба с бракониерите на риба в язовира го превърнаха в туристическа атракция и той ежедневно се посещава от много хора от цялата страна, заяви областният упарвител на Монтана Росен Белчев пред БТА.

В момента в язовира има 152 милиона кубически метра вода, а максималният му обем е 505 млн. куб. м. Водата се е отдръпнала и на много места са се показали острови и полуострови, обрузавали са се малки езерца, в които рибари хвърлят въдици по цял ден.

В края на язовира от водата е изплувала черквата на село Живовци, което заедно със съседното село Камиланица е останало под вода при сторежа на язовира през 1985 година. От водата стърчат стълбове от някогашната електропреносна мрежа на двете села, туристи намират дори изоставени при сторителството багери и други находки. Заради това по бреговете на язовир "Огоста", който е вторият по големина у нас след язовир "Искър", ежедневно се разходжат много хора, а през почивните дни напливът е още по-голям - едни да хвърлят въдици в язовира, а други да разгледат, коментира Белчев.

Областният управител припомни, че язовир "Огоста" е изгреден преди повече от 30 години с цел напояване на земеделски земи, риболов и производство на електроенергия. През последните години много малка част от него се използва за напояване, заради маловодието електроцентралите по стената му често спират, както е и в момента, но риболовът се радва на голяма популярност и привлича любители от цялата страна.

Язовир "Огоста" е забранен за промишлен риболов с мрежи, но любителският риболов с въдици се практикува ежедневно. Заради успешните акции на местния клон на Изпълнителната агенция по рибарство и аквукултури, полицията и местното сдружение на риболовците, през последните години бракониерските набези в язовира са пресечени и количеството на рибата в него е много голямо, заяви Росен Белчев. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.