Празничен куверт година храни

Празничен куверт година храни

150 лв. куверт за Нова година искат софийските заведения и ресторанти. В провинцията цените са малко по-ниски, но и там рядко падат под стотачка.

Като при това в повечето случаи за тези пари мераклията да посрещне 2020 г. в кръчма получава по едно малко питие концентрат със съмнително качество, малка салата, пържола и една или две чаши вино, зависи колкото се откъснат от сърцето на шефа на заведението. А, забравих, и по едно парче баница с късмети, че как иначе, нали е Нова година все пак. Не е нужно човек да е завършил счетоводство и висша математика, за да изчисли с един обикновено молив: първо, че тези неща, които ще изконсумира на реални пазарни цени, не струват и една трета от куверт. И второ, че за тези 150 лв. не сам човек, а цяла компания могат да си спретнат такъв празник, че да строшат масата от изобилие. И не на последно място вкъщи на домашна обстановка човек може да се отпусне, да хапне и пийне, па после да отпусне уморена глава на възглавката и да си полежи. И да слуша каквато музика иска. А не да се съобразява с прищевките на кресливата певачка и обкръжението й, носещи гордото име жива музика и да получава през 2-3 минути сръчквания от съседите отляво и отдясно. Защото, водени отново от гоненето на печалби покрай новогодишните празници, за да съберат повече клиенти в заведенията, собствениците им така сгъчкват столовете, че сигурно повече жизнена площ на човек се полага даже и на доживотните пандизчии.

То няма лошо, ако от двете ти страни седят манекенки или хайде в най-лошия случай някои засукани каки, от чиито форми да се поотъркаш. Ама ако съдбата е решила да се гъбарка и те сложи в съседство с компания къркани строители или трактористи от някоя кооперация, които след петата ракия решат да те включат в техния пиянски хор и започнат да те ръчкат в ребрата с въпроса: „Аре, ве, пич, пей с нас!” Кой праим тогава, както обичат да питат едни други всенародни любимци.

Изобщо моето лично мнение е, че изборът да се прекара Нова година на кръчма е също толкова удачно, колкото да я посрещнеш сред племе туземци канибали. Ама кой ли пък ме пита и мен, че да си давам мнението. За самите собственици на кръчми всичко това е позволено, защото ден година храни.

А като стана въпрос за ден година храни, що ли пък се сетих и за Черния петък и тази измама за намаленията, на която от няколко години всички се връзват. Абе, хора! Как си представяте вие промоция със 70-80% намаление. Освен ако търговецът се е бъгнал и е решил да фалира, като раздаде на безценица стоката си. Което на мен ми се струва леко съмнително. И второ, че за да раздава нещата със 70% намаление, значи преди това е вдигнал цената с най-малко 170%.

Така че не знам за вас, обаче аз ще си карам Новата година в къщи на домашна ракия със скътано свинско (тихо, да не чуят ветеринарите) и вместо да се юркам по черни и бели петъци, кротичко ще си изчакам да мине празничната лудост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.