Правозащитни организации на нож с Гърция заради мигранти

Правозащитни организации на нож с Гърция заради мигранти

Правозащитни организации на нож с Гърция заради мигранти

40 неправителствени организации поискаха отмяна на постановлението, с което гръцкото правителство обяви Турция за безопасна трета страна по отношение на мигрантите от Сирия, Афганистан, Сомалия, Пакистан и Бангладеш, съобщи АНА-МПА. Решението ще попречи на гражданите на тези страни, които влизат от Турция, да поискат убежище в Гърция.

Правозащитниците отбелязват в изявлението си, че решението засяга кандидати за убежище от пет страни с висок процент на признаване на право на международна защита: през 2020 г. процентът на положителните решения на Службата по убежището за кандидатите от Сомалия е бил 94,1 процента, от Сирия 91,6 процента и от Афганистан 66,2 процента.

"С това решение на практика се затвърждава политиката на отказ от отговорност за защитата на бежанците в Европа, даже и по отношение на непридружаваните деца, в рамката, която вече беше поставена с прилагането на Съвместната декларация ЕС-Турция през март 2016 г.," гласи изявлението им.

Според последните налични статистически данни на Националния център за социална солидарност от 15 май 2021 г., на които се позовават организациите, 68% от непридружените деца, установени в Гърция, произхождат от Сирия, Афганистан и Пакистан, следователно "прилагането на постановлението не съответства на принципа на най-добрите интереси на детето и на защитните разпоредби, които предвижда Международната конвенция за правата на детето", казват правозащитниците.

Според тях решението не може да бъде връщане на мигрантите в Турция. Организациите отбелязват, че Турция не предоставя международната защита по Женевската конвенция от 1951 г. на кандидати за убежище от неевропейски държави, а през март обяви оттеглянето си и от Истанбулската конвенция, поради което вече не защитава и жертвите на насилие, основано на пола, които са поставени в риск в случай на връщане от Гърция.

Правозащитните организации припомнят и съобщенията за случаи на връщане на бежанци от Турция дори и в зони на конфликт в Сирия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.