Правосъдният министър без  номинация за главен прокурор (ОБЗОР)

Правосъдният министър без номинация за главен прокурор (ОБЗОР)

На последния пленум на ВСС преди съдебната ваканция

Данаил Кирилов: Нова кандидатурата само ще противопостави двете колегии на ВСС
Иван Гешев обяви, че не се страхува от нападките, ще работи за истината

Правосъдният министър Данаил Кирил отказа да издигне втора кандидатура за нов главен прокурор на последния пленум на Висшия съдебен съвет преди съдебната ваканция. В понеделник кадровиците на Темида имаха последна възможност да номинират нов кандидат за обвинител №1, но това не се случи. Така заместникът на главния прокурор Сотир Цацаров - Иван Гешев, който преди седмица бе номиниран от цялата Прокурорска колегия на ВСС в процедурата по избор на следващия "обвинител №1", остава без конкуренция.

"Първото обстоятелството, което възприехте миналия понеделник с предложението на Прокурорската колегия, които общо заедно и всички номинираха кандидат. При това положение е налице

проявление на принципа на

магистратското самоуправление.

Зачитам това предложение като съсловно предложение – на професионалистите в тази област, които са направили своя избор и са изразили своето предпочитание", мотивира отказа си правосъдният министър. Второто съображение е "свързано с обстоятелството, че дори да бъде номиниран друг кандидат, максималната подкрепа е 14 гласа", обясни Кирилов. Според него това би означавало да не се стигне до резултат, а само до противопоставяне на двете колегии, което не бивало да се допуска. Министърът очаквал гражданското общество да достигне до широка подкрепа за кандидата за главен прокурор, но по думите му това не се случило.

„Бях подкрепен от цялата професионална общност - това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая“, заяви пък малко по-рано Гешев за номинацията си за главен прокурор. "Аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие. Нито бягам от битки, нито от това да изразявам личното си мнение. Не ме е страх какви ще са последствията, важно е да казваш истината“, подчерта Гешев. По повод това, че е единственият кандидат за поста до момента, той посочи: "Доста дълго и подробно коментирах, казах какво ще стане и то вече се случва. Само ще ви върна към една друга процедура - когато 17 човека номинираха един друг бъдещ главен прокурор, който също беше сам и такива реакции нямаше. Той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Говоря за г-н Велчев. Така че нямам време да коментирам а имам много работа. Ще коментирам наесен, когато наближи“.

До 12 август

Иван Гешев трябва да представи

на ВСС концепцията си

за стратегическото управление на държавното обвинение в следващите 7 години. До същата дата, той трябва да представи и изискуемите по закон документи съобразно Правилата за избор на председател на Върховния касационен съд, председател на Върховния административен съд и главен прокурор – подробна автобиография, свидетелство за съдимост, удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела, документи удостоверяващи изискуемия най-малко 12 години юридически стаж, копие от диплома за завършено образование и от удостоверение за юридическа правоспособност, декларация за имущество и интереси по чл. 37 от ЗПКОНПИ, по образец по чл. 35, ал. 4 от ЗПКОНПИ.

На 12 септември Пленумът на кадровия орган ще обяви дата, час и място за изслушването на Иван Гешев, а до 17 септември ресорните комисии - Комисията по атестирането и конкурсите (КАК) и Комисията по професионална етика (КПЕ) към Прокурорската колегия – трябва да изготвят доклади относно професионалните и нравствените му качества. Въпросните доклади ще бъдат обсъдени на 9 октомври. До 16 октомври юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионални организации, висши училища и научни организации ще могат да предоставят становища и да задават въпроси към Гешев.

Самото изслушване и последващото

гласуване са насрочени за 24 октомври.

Ако настоящият зам.-главен прокурор събере необходимото мнозинство в Пленума от минимум 17 гласа "за" в своя подкрепа, изборът му трябва да се утвърди с указ на президента Румен Радев. Държавният глава има право да откаже да го направи, за което ще следва да се мотивира. ВСС обаче може повторно да проведе гласуване и ако отново номинацията събере необходимото мнозинство, то президентът вече ще е длъжен да издаде указ. 

Главният прокурор Сотир Цацаров вече посочи, че ако се стигне до варианта, че Румен Радев не издаде указ след първото гласуване, то той убедено ще засвидетелства подкрепата си при повторното гласуване на кандидатурата на Гешев. 

Заради атаките срещу номинацията на досегашния зам.-главен прокурор, идващи от политически и икономически кръгове, в четвъртък и петък безпрецедентно стотици прокурори, следователи и служители на съдебната власт от цялата страна излязоха със становища и декларации в подкрепа на Иван Гешев. Писмата до ВСС продължиха и в понеделник. Новият главен прокурор трябва да встъпи в длъжност на 10 януари 2020 година. 


НСлС също подкрепи Гешев

Зам.-главният прокурор получи подкрепата на следователите от Националната следствена служба (НСлС). "Гешев има 10 годишен стаж като следовател. Познава проблемите и отговорностите на професията, поради което очакваме в концепцията му да залегнат конкретни ангажименти за развитието и използването в максимална степен на капацитета на следствието и в частност на НСлС", пишат до кадровиците разследващите най-тежките престъпления и инциденти следователи.

Прокурорите от Окръжната и Районната прокуратура в Русе, както и служители от администрацията, също изпратиха позиция до Пленума на кадровия орган, в която "изразяват категорично несъгласие с опитите за оказване на натиск над членовете на ВСС при вземането на решение за избор на Главен прокурор, чрез организиране на улични протести и нарушаване на обществения ред".

"Възприемаме подобно поведение като недопустимо вмешателство в работата на съдебната власт и смятаме, че то не трябва да влияе на решенията на ВСС", пише още в позицията.

Свиха щата на 28 районни магистратури

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) окончателно даде зелена светлина на втората вълна от оптимизацията на държавното обвинение.

Така, от 1 януари 2020 година 28 районни прокуратури ще бъдат окрупнени, а на тяхно място ще бъдат разкрити териториални отделения. Това са обвиненията в Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово, Радомир, Елена, Кнежа, Червен бряг, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево и Елхово.

В първоначално предложения от главния прокурор Сотир Цацаров вариант за оптимизирането на държавното обвинение фигурираха 29 прокуратури. В процеса на обсъждане и след консултации с административните ръководители на всички засегнати обвинения, обаче беше решено да отпаднат тези в Лом и Берковица заради липса на подходящи материални условия, както и да бъде добавена прокуратурата в Червен бряг. Така окончателният брой на определените за окрупняване обвинения стана 28.

След успешно преминалата процедура от началото на 2019 година, при която бяха окрупнени други 11 районни прокуратури, резултатите показаха, че избраният от главния прокурор Сотир Цацаров подход за прекрояване на съдебната кадрта на държавното обвинение работи. Това доведе и до предложението за предприемане на втори етап от процедурата.

Междувременно, Пленумът на ВСС одобри и ротация на щатове от Националната следствена служба (НСлС), където се отчита значително намаляване на натовареността и разпределянето им между следствените отдели към окръжните прокуратури в страната, където пък се наблюдава увеличаване на обема от работа.

След одобрението на Пленума от четвъртък, 10 щата от НСлС ще бъдат съкратени и разпределени по един в следствените отдели към Окръжните прокуратури в Благоевград, Кърджали, Монтана, Добрич, Силистра, Бургас, две за Варна и по една бройка за младши следователи в Русе и Разград.

Избраха Димитър Петров за шеф на спецпрокуратурата

Настоящият и.ф. административен ръководител на Специализираната прокуратура Димитър Петров стана титуляр на поста. Това реши единодушно Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС). Петров пое временно ръководството на Специализираното обвинение, след като Иван Гешев бе назначен за зам.-главен прокурор към Върховната касационна прокуратура (ВКП).

В представянето си пред кадровиците, Петров посочи, че към момента не вижда никакви проблеми в организацията на работата на обвинението, а благодарение на усилията на главния прокурор Сотир Цацаров и Прокурорската колегия, към момента материалните и кадровите проблеми там са решени. Той подчерта още, че е осигурено перфектно взаимодействие на Специализираната прокуратура със службите и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). "Фактът на доброто взаимодействие стана традиция и добрият резултат е на лице", заяви Петров.

Сред основните му приоритети като ръководител на Специализираната прокуратура ще бъдат попълване на 100% щатовете за прокурори, следователи и служители, като това, според него, би могло да се осигури чрез провеждането на необходимите конкурси, както и работа в посока на срочното приключване на разследванията, по които работят прокурорите, които ще ръководи.

С 11 гласа "за" Прокурорската колегия му гласува доверие да оглави Специализираната прокуратура.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.