0

Ч етете сега внимателно и отговорете честно. Случвало ли ви се е да се колебаете за правописа на някоя дума, примерно „именник” или „именик” и да търсите статистически в Гугъл коя от двете възможности се среща повече пъти в търсачката?

Четете сега внимателно и отговорете честно. Случвало ли ви се е да се колебаете за правописа на някоя дума, примерно „именник” или „именик” и да търсите статистически в Гугъл коя от двете възможности се среща повече пъти в търсачката?

Точно с тия думички може да изгорите, щото е все едно да питате как е по-правилно Иран или Ирак? Защото именник е текст или списък, съдържащ имена, а именик е човек, който има имен ден. Въпреки тези малки подводни камъни в много случаи  45 на сто от българите при неувереност за правописа се обръщат за помощ към публиката като в едно риалити, по-точно търсят нормативна правописна присъда в интернет. Очаква се в голяма полза на несигурните в себе си да бъде бъдещият Дигитализиран правописен речник на българския език. Ако съдим по първите коментари след новината за него, цифровият речник се възприема като панацея срещу езиковото невежество и с очакване, че ще въведе ред върху белия лист.
Като човек, занимавал се с филологическите науки и следящ историческото развитие както на българския, така и на чужди езици, бих запазил сдържаност и проявил реализъм в очакванията на езиковите пуристи и по-образованите езиково българи, че с дигитална кодификация на езика ще отстрани vsi4ki l06i практики и ще се въведат ред и хармония в правописа.  В продължение на десетилетия в годините след Освобождението сме махали и добавяли правила, изключвали сме и сме реабилитирали букви, вкарвали сме в азбуката и политика, и Александър Стамболийски, и Владимир Илич Ленин. При Омарчевския правопис от 1921 година по времето на Стамболийски сме пенсионирали част от буквите, а с „Упътване за общ правопис на българския книжовен език” сме вкарали и правила за писането на главни букви и за сричкопренасянето. С отрязването на главата на оранжевия диктатор изпадналите в немилост букви излизат отново на свобода до следващата революция. Под влияние на Лениновата реформа на руския език след 1944 година новият политически елит обявява  ятовете ѣ и ѫ за буржоазни и символ на консерватизъм и великобългарски шовинизъм и въпреки съпротивата на общественици и писатели, сред които и Елин Пелин, комунистите екзекутират ѣ и ѫ.

Нито практически мотивираните промени в езика, нито идеологически наложените нормативи не са спасили писмената реч от правописни грешки и неграмотност. Езикът ще продължи да се развива и в устната си форма, и в писмения си вариант и разминаването между нормата и практиката ще остане и занапред. И юридическите закони ги нарушаваме, уйдурдисваме или заобикаляме, но наличието им във формата на писмени кодекси позволяват на тези, които искат да живеят в хармония със закона, да се запознаят с правото и да го спазват. Така е и с езиковото право. Дори да не доведе до масово лингвистично послушание и писмен порядък, дигиталният правописен речник ще бъде опора на всеки, желаещ да бъде езиково прилежен, да направи своята справка и да поддържа писмената си реч изрядна. С помощ от приятел, на когото вярва, вместо с помощ от публиката, която може и да подведе.