Правото и икономиката аут, ако са екзотични за вузовете

Правото и икономиката аут, ако са екзотични за вузовете

IT секторът, добивната и химическата промишленост най-активни в подкрепата за образованието

Откриването на специалности като икономика, право, медицина и други, които не са характерни за профила на висшите учебни заведения ще бъде ограничено. Това стана ясно по време на дискусия на тема „Как бизнесът подкрепя българското висше образование?“. Такъв е примерът със специалността медицина в Химико-технологичния институт в Бургас „Проф. д-р Асен Златаров“, обясни председателят на Съвета на ректорите на висшите училища и ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев.

„Съветът на ректорите се мъчи да ограничи разрастването на неспецифични специалности в отделните университети“, обясни той.

Ректорът отбеляза, че МГУ е един от първите наши университети, започнали да осъществяват сътрудничество с бизнеса.

„Почти всички добивни компании у нас си сътрудничат с МГУ в подготовката на студентите ни, предоставяйки ни различни стипендии“, изтъкна Тотев. Според него добрата връзка с бизнеса не се отнася до всички вузове в страната.

„Това сътрудничество не се отнася за всички български университети, особено в които има специалности, които са неприсъщи за тях. Бизнесът

не поглежда сериозно

към подготовката на кадри, които остават безработни

коментира председателят на Съвета на ректорите. Решението на Съвета за мораториум върху разрастването на мрежата на висши учебни заведения и разкриването на нови филиали бе обявено още през 2017-а. Октомври образователният министър Красимир Вълчев обяви, че той ще бъде внесен заедно с измененията на Закона за висшето образование. Тогава той обяви, че мораториумът ще включва три основни ограничения – създаване на нови университети, преобразуването на колежи и откриването на нови специалности.

По време на дискусията ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите към Българската стопанска камара доц. Томчо Томов представи тяхно проучване от изминалата година относно взаимодействието между бизнеса и висшето образование. То е проведено сред 1000 малки, средни и големи предприятия у нас. Според проучването най-активни са секторите на информационните технологии, на добивната и преработващата промишленост, на химическата индустрия, машиностроенето и металургията. Въпреки това в другите сектори няма добри инициативи и идеи. Томов посочи, че често

бизнесът е упрекван, че не инвестира в образование

но това не било така.

„Бизнесът инвестира, когато има добавена стойност и възвращаемост и може да се гарантира, че когато е вложил, ще получи продукта или кадрите, които иска“, уточни той. Затова според него трябва да се помисли за нормативно регулиране, гарантиране и защита на риска на бизнеса, когато инвестира в образование.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.