Правната комисия в НС гледа промени в ИК

Правната комисия в НС гледа промени в ИК

Правната комисия в парламента ще разгледа на второ четене промени в Изборния кодекс.

Депутатите вече приеха на първо четене в пленарна зала да има  машинно гласуване във всички секции в страната с над 300 избиратели,  включително и за следващите избори.

Дава се възможност на всеки български гражданин да избере лично за себе си начина, по който иска да упражни правото си на вот – с машина за гласуване или хартиена бюлетина.

Регламентира се още, че ЦИК е компетентният орган, който трябва да осигури машинното гласуване. Това пък означава, че ЦИК ще може да реши дали да закупи или наеме устройствата.

ГЕРБ предлага и създаването на нова глава в кодекса, с която се регламентира въвеждането на смесената изборна система за изборите за ВНС, което след приемането на новата Конституция, ще е последното.  Така според текстовете 200 народни представители се избират по пропорционална изборна система, а останалите 200 -  по мажоритарна. Предвижда се още обявена извънредна епидемична обстановка в страната изборният ден да може да бъде удължаван до 48 часа, като сроковете, свързани с отчитането на изборните резултати, се удължават пропорционално на срока на удължаване на изборния ден.

Иначе се запазва възможността машинното гласуване да се прилага при избори на НС, ЕП и за президент, според приетите на първо четене промени. Във всяка секция трябва да бъде осигурено устройство. Както и досега се прави изключение и машини няма да има в малките секции с под 300 души, в специалните - с подвижна урна, в болници, в домове за стари хора и институции за социални услуги, на кораби, както и тези  в чужбина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.