Правната комисия ще изслушва и шефовете на ВКС и ВАС на всеки три месеца (ОБНОВЕНА)

Правната комисия ще изслушва и шефовете на ВКС и ВАС на всеки три месеца (ОБНОВЕНА)

Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца ще изслушва главния прокурор и председателите на ВКС и ВАС. Това решиха депутатите, като приеха правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Депутатите записаха, че тримата са задължени да се явят пред комисията.

Първоначално предложението на ДБ бе да бъде изслушван само главният прокурор, но Хамид Хамид от ДПС предложи към него да се добавят и председателите на ВКС и ВАС.

„ГЕРБ и ДПС спасяват главния прокурор. По колко пъти венецианската комисия трябва да ви казва, че той не е главен на ВКС и ВАС“, коментира Стела Никола от ДБ. 

„Главният прокурор ще дойде и ние ще го подкрепим, но вие няма да продължавате да криете Лозан Панов от парламента“, заяви пък Хамид.

Парламентарният контрол на НС ще продължи да се предават по БНТ 2, а не по БНТ 1, както бе приела правната комисия вчера.

Пленарните заседанията и тези на парламентарните комисии ще се предават не само на сайта на институцията, но и в реално време в официалните профили в социалните мрежи – в случая във Фейсбук.

Депутатите приеха още министрите да не могат да взимат думата винаги, когато я поискат. Въпреки това те ще имат предимство, ако дойдат в залата.

Наред с това бе одобрено депутатите да могат да внасят закони не само на хартия и с електронен подпис и да изпращат проектите на мейла на деловодство на НС. Когато законите се внасят от МС, те задължително се изпращат по електронен път на мейла на НС, подписан също с електронен подпис. 

На заседанията на комисиите ще се пускат граждани, без да предоставят ЕГН, а само като пратят имената си на мейла на съответната комисия. Така на свой ред комисията трябва да ги регистрира постъпилите заявки и на дадените граждани да бъдат издадени пропуски. 

Депутатите увеличиха от 24 на 72 часа времето за внасяне на даден закон в пленарна зала, след приемането му в комисия. Поименните проверки пък ще се правят чрез гласуване с компютърната система, а не с изчитане на имената. 

Отпадна и така наречения падащ кворум за провеждане на заседанията на парламентарните комисии. В момента ако дадено заседание е насрочено за даден час, но няма кворум, то може да започне при присъствието на една трета от присъстващите. Сега това правило отпадна.

Депутатите записаха още законите, които се внасят от депутатите, да подлежат на обществени консултации. 

Задължително 121 депутати ще трябва да присъстват в пленарната зала, за да може един закон или решение да бъде гласувани.

Депутаите приеха да се върне блиц контрола, като той ще бъде всеки първи четвъртък от месеца, на който премиер и вицепремиери ще отговарят на въпроси на депутатите. Това ще става в последните два часа от заседанията. Изрично е записано, че премиерът и заместниците му трябва да се явят и отговори веднага след задаването му.

Депутатите записаха изрично, че когато даден депутат получава възнаграждение за задачи възложени от НС, то не може да бъде повече от 25 на сто от основното месечно възнаграждение.

Не се прие всеки народен представител да публикува на сайта на НС как е изразходвал своите 2/3 допълнителни пари, които получава за сътрудници и различни мероприятия.

Депутатите обаче не приеха политическите номадства.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.