Правната комисия реши: Депутатите без заплата при 5 неизвинени

Правната комисия реши: Депутатите без заплата при 5 неизвинени

Депутатите ще губят основното си месечно възнаграждение при три поредни или общо пет неизвинени отсъствия от пленарни заседания през съответния месец. Това решиха депутатите от правната комисия в НС при гласуването на поправките в правилника за работа на парламента, до които се стигна покрай обявения от БСП бойкот на заседанията. Текстовете трябва да минат през пленарната зала в четвъртък.

Предложенията бяха внесени от НФСБ, но подкрепени от ГЕРБ, а поводът бе бойкотът от страна на БСП.  В момента дори и да не идват на работата цял месец депутатите получават 1/3 от заплатите си.

Така занапред при отсъствие Народното събрание няма да поема и допълните разходи, които получават депутатите - това са партиите за експерти, сътрудници и други. Те ще се намалят пропорционално спрямо броя на отсъствията. Самите средства се дават на парламентарната група, а тя на свой ред ги разпределя.

Класът прослужено време също няма се плаща при отсъствие, но осигуровките остават.

Поправките минаха с 10 гласа „за”, 2 „против” и 2 „въздържали се”. От ДПС бяха против, а Хамид Хамид обясни, че така

мнозинство превръща депутатите в едни натискачи на копчета

По думите му целта е да се отнемат заплатите на опозицията. Има и по-важни задачи от това по цял ден да стои и да блъска по пулта, каза Хамид. Обединените патриоти се разделиха, като ВМРО и Атака гласуваха въздържали се. Според мнозинство обаче е справедливо да има такава удръжка.

Всяка парламента група ще има право само на един процедурен въпрос по начина на водене в една точка от дневния ред, решиха още депутатите. Целта е да се ограничи злоупотребите от страна на опозицията, които вместо по процедурата се изказват по същество.

ДПС отново бе против, като Хамид Хамид определи предложението като абсурдно и това е крачка към диктатура и предсрочен вот. А на усмивките откъм представители на мнозинството, репликира:

Смейте се, смейте се. Ще ви стане много смешно в скоро време с предсрочни избори!

Той намекна, че патриотите имат нужда от брачен консултант, визирайки проблемите между тях около въпроса дали ще се явяват заедно на евроизборите. По думите му не може да се отнемат права, а просто шефът на НС да следи стриктно спазването на правилника.

Депутатите отхвърлиха предложението на БСП за замразяване на депутатските заплати на 2976 лева. Не се одобри и идеята на патриотите заплатите на депутатите да се изчисляват по швейцарското правило, както и първоначалната идея на шефа  на правната комисия Данаил Кирилов за глоба от 750 лева за депутатите, които не присъстват на поименно броене в пленарна зала.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.