Да няма държавни такси за синдиците на КТБ при водене на дела. Това реши правната комисия в НС при гласуването на първо четене на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Поправките бяха одобрени единодушно с 10 гласа „за”.

Другите промени предвиждат даване на правомощия на синдиците да продават имущество чрез пряко договаряне, ако преди това е имало три публични търга и те не са довели до резултат. Третото предложение касае т.нар. особени представители, които се назначават от съда при дело. Техните възнаграждения ще минават по закона за правната помощ, предвиждащ хонорарите да са до 450 лв. Сред другите идеи е служебно вписване на кредиторите в списъците на приетите от синдиците вземания. Това ще гарантира правата на кредиторите при недействителност на направени прихващания. Предложенията бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов представи мотивите. По думите му целта е текстове да се прецизират, а стремежът е да се попълни по-ефективно масата на несъстоятелност на банката. С колегите му се опитвали да ограничат разходите от масата по несъстоятелност при съдебни производства. Християн Митев от ОП поясни, че с колегите му подкрепят закона, но има резерви към един текст, въпреки че самият той е един от вносителите. Според него не е удачно след три провалени публични търга синдиците да тръгват към пряко договаряне. По думите му това ще доведе до разширяване на правомощията и понякога до продажби на ниска цена. Именно затова трябвало да се внесат между първо и второ четене поправи по закона, но през бюджетната комисия, която е водеща по него.

На свой ред синдиците на КТБ заяви, че промените са необходими. Първо се предлагали активи на стойност 100%, после до 50% и пак никой не искал да ги купи. Според тях прякото договаряне ще доведе до подобряване и бързина при продажбите на активи.

Иначе правната комисия одобри и други промени в закона, внесени от МС, които касаят хармонизация с евродиректива.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Адвокат взел $300 000 от Цветан Василев пуснал иска по РИКО

В края на януари 2019 г. в Окръжния съд на Ню Йорк е образувано дело по американския закон РИКО, който се отнася за "корумпирани организации", от три фирми и от варненския адвокат Захари Томов срещу над 24 ответници.

БГ Мадоф с втори опит да фалира завода в Парачин

Укриващият се в Белград банкер беглец Цветан Василев прави втори опит да фалира сръбската фабрика за стъкло в Парачин. След като първия път плановете му да доведе умишлено завода до фалит бяха секнати от Търговския съд в Крагуевац, сега БГ Мадоф прави поредна стъпка в тази посока.

Без първоначални държавни такси за синдиците на КТБ

Законови промени, предвиждащи минимални разходи за съдебните производства, водени от синдиците на КТБ, за да бъде върнато откраднатото от трезора имущество, са внесли депутати от ГЕРБ, ОП и ДПС.