Да няма държавни такси за синдиците на КТБ при водене на дела. Това реши правната комисия в НС при гласуването на първо четене на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Поправките бяха одобрени единодушно с 10 гласа „за”.

Другите промени предвиждат даване на правомощия на синдиците да продават имущество чрез пряко договаряне, ако преди това е имало три публични търга и те не са довели до резултат. Третото предложение касае т.нар. особени представители, които се назначават от съда при дело. Техните възнаграждения ще минават по закона за правната помощ, предвиждащ хонорарите да са до 450 лв. Сред другите идеи е служебно вписване на кредиторите в списъците на приетите от синдиците вземания. Това ще гарантира правата на кредиторите при недействителност на направени прихващания. Предложенията бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов представи мотивите. По думите му целта е текстове да се прецизират, а стремежът е да се попълни по-ефективно масата на несъстоятелност на банката. С колегите му се опитвали да ограничат разходите от масата по несъстоятелност при съдебни производства. Християн Митев от ОП поясни, че с колегите му подкрепят закона, но има резерви към един текст, въпреки че самият той е един от вносителите. Според него не е удачно след три провалени публични търга синдиците да тръгват към пряко договаряне. По думите му това ще доведе до разширяване на правомощията и понякога до продажби на ниска цена. Именно затова трябвало да се внесат между първо и второ четене поправи по закона, но през бюджетната комисия, която е водеща по него.

На свой ред синдиците на КТБ заяви, че промените са необходими. Първо се предлагали активи на стойност 100%, после до 50% и пак никой не искал да ги купи. Според тях прякото договаряне ще доведе до подобряване и бързина при продажбите на активи.

Иначе правната комисия одобри и други промени в закона, внесени от МС, които касаят хармонизация с евродиректива.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Цветан Василев инструктирал Агент Академик по нокия с фенерче

Агент Академик от ДС Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получавали инструкции по телефон от забегналия в чужбина след фалита на КТБ Цветан Василев. Това разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.

Костов създаде трезора-пирамида, БГ Мадоф го източи и още ограбва „Дунарит“ и „Сана Спайс хотели“

5 години след аферата "КТБ": Цветан Василев се крие в охолство с 5 млрд. лева в джобовете

Костов създаде трезора-пирамида, БГ Мадоф го източи и още ограбва „Дунарит“ и „Сана Спайс хотели“

Пет години след най-големия грабеж в най-новата ни история - фалита на пирамидата КТБ, банкерът беглец Цветан Василев продължава да държи в джобовете си между 5 и 6 млрд.

Основният свидетел Бисер Лазов разкри: Агент Академик бил ятак на БГ Мадоф

Агент Академик от ДС Огнян Стефанов и обвиняемият за пране на пари адвокат Лазар Карадалиев са получили над 1,2 млн. лева, за да измъкнат от наказателно преследване банкера беглец Цветан Василев дни преди фалита на КТБ през 2014 г. Това разкри в спецсъда основният свидетел по делото за аферата с източването на милиарди от банката Бисер Лазов.