Да няма държавни такси за синдиците на КТБ при водене на дела. Това реши правната комисия в НС при гласуването на първо четене на промените в Закона за банковата несъстоятелност. Поправките бяха одобрени единодушно с 10 гласа „за”.

Другите промени предвиждат даване на правомощия на синдиците да продават имущество чрез пряко договаряне, ако преди това е имало три публични търга и те не са довели до резултат. Третото предложение касае т.нар. особени представители, които се назначават от съда при дело. Техните възнаграждения ще минават по закона за правната помощ, предвиждащ хонорарите да са до 450 лв. Сред другите идеи е служебно вписване на кредиторите в списъците на приетите от синдиците вземания. Това ще гарантира правата на кредиторите при недействителност на направени прихващания. Предложенията бяха внесени от депутати от ГЕРБ, ДПС и ОП. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов представи мотивите. По думите му целта е текстове да се прецизират, а стремежът е да се попълни по-ефективно масата на несъстоятелност на банката. С колегите му се опитвали да ограничат разходите от масата по несъстоятелност при съдебни производства. Християн Митев от ОП поясни, че с колегите му подкрепят закона, но има резерви към един текст, въпреки че самият той е един от вносителите. Според него не е удачно след три провалени публични търга синдиците да тръгват към пряко договаряне. По думите му това ще доведе до разширяване на правомощията и понякога до продажби на ниска цена. Именно затова трябвало да се внесат между първо и второ четене поправи по закона, но през бюджетната комисия, която е водеща по него.

На свой ред синдиците на КТБ заяви, че промените са необходими. Първо се предлагали активи на стойност 100%, после до 50% и пак никой не искал да ги купи. Според тях прякото договаряне ще доведе до подобряване и бързина при продажбите на активи.

Иначе правната комисия одобри и други промени в закона, внесени от МС, които касаят хармонизация с евродиректива.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Грантаджиите в Темида оправдаха за втори път касичката на Командира

Грантаджиите в Темида успяха за втори път да спасят от затвора един от най-близките авери на Иван Костов – Георги Кирчев. Бизнесменът, известен като Касичката на Командира, е подсъдим по т.нар дело „Алабин“, което приключи за втори път с оправдателна присъда.

„Антикорупция“ иска 2,8 млн. лв. от адвокат на банкера-беглец Цветан Василев

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) иска 2 800 963,74 лв. от адвоката на бизнесмена Цветан Василев - Лазар Карадалиев, тъй като получил сумата, без да е извършвал юридически или други услуги на дружество, което му е изплатило хонорар без документи.

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

В нова атака срещу Делян Пеевски: Цветан Василев свали маската за делото „РИКО“

Бойко Атанасов, Асен Йорданов и Румяна Ченалова излязоха на светло в защита на банкера-беглец

Пореден отчаян в ход в опит да замаскира руските си обвързаности и да прехвърли вниманието от престъплениятаси върху друг предприе банкерът-беглец Цветан Василев, сваляйки маската по т.нар дело „РИКО“.