Правната комисия обсъжда утре закона за извънредното положение

Правната комисия обсъжда утре закона за извънредното положение

Правната комисия ще объжда във вторник закона за мерките срещу коронавируса. Заседнието е насорчено от 14.30 и ще се предава на живо на сайта на Народното събрание.

Закон трябва да съдържа всичи мерки по време на извънредното положение, обявено с решение на НС от 13 март 2020 г.

По-рано през деня прависъдният министър Данаил Кирилов обяви, че законопроектът ще бъде готов до края на деня и ще бъде внесен в парламента. Освен мерките обявени досега от щаба обаче, той ще включва  и предложенията на оглавяването от него ведомство -спирането на сроковете по висящи дела, с изключение на наказателните, прекратяване напубличната продан от държавни и частни съдебни изпълнителни, органичаване на нотариалните заверки и други. 

Какво точно ще съдържат текстовете на закона все още не е ясно. Преди дни премиерът Бойко Боризов заяви, че е дал нареждане на юристите да се види каква е въможността мерките да се облекат в закон. След това шефът на националния щаб Венцислав Мутафчиийски препоръча затягане на заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, като да останат да работят само хранителни магазини, аптеки, банки, застрахователни офиси и бензиностанции. По-късно Борисов заяви, че подкрепя по-строгите мерки. За да бъде ясна обаче цялата решителност на държавата за справяне със ситуацията с коронавируса, мерките трябвало да бъдат под формата на законодателство. 

Междувременно днес от БСП са внеоха своите предложения, които обявиха преди ден, за спитане на сроковете за наказателни, административни, граждански, както и изпълнителни дела, в това число и на ЧСИ-та. БСП са внесли в НС проекта си на решение, с което настоява да се спре плащането на сметки  за вода, ток и телекомуникации за срока на въведеното извънредно положение в България и един месец след неговата отмяна.  Левицата предлага още да се наложи мораториум върху спирането на подаването на електроенергия, топлоенергия, вода и телекомуникационни услуги за битово потребление при неплащане на дължими сметки. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.