Правят зона за шейни на Витоша

Правят зона за шейни на Витоша

Първата на Витоша обособена зона за спускане с шейни ще бъде открита по инициатива на „София – eвропейска столица на спорта" тази събота, 23 януари, в рамките на Витоша зимен фест 2021.

Традиционният вече снежен празник край хижа Алеко ще постави начало на богатата годишна програма от активности в календара на Фондацията. Фестивалът бе иницииран от „София – европейска столица на спорта“ и се провежда за шеста поредна зима, като продължение на Световния ден на снега. Глобалната инициатива се организира за десети път и сега обединява близо 110 фестивални, спортни и забавни събития в световноизвестни зимни центрове, като част от активностите в чужбина този път заради здравните мерки са онлайн.

Първата специализирана зона за спускане с шейни ще бъде открита в събота със семейна надпревара. Мястото е малко над хижа „Алеко“, на 250 м встрани, до стария ски-влек „Боби“. От години софиянци се качват с шейни в планината, но там няма къде да ги карат и обикновено малчуганите правят това по ски-писти и пътеки, което навлича гнева на туристи и алпийци. Сега организаторите са оградили и почистили от храсти и неравности обособения район и очакват желаещите да направят първи спускания. Състезанията с шейни ще бъдат на семеен принцип с елиминации по паралелни трасета с изискване за участие на дете и родител/роднина.

Записванията са от 10.00 до 10.45 ч. в деня на феста на специален сет пред х. Алеко. Участието е със собствени шейни и екипировки, като надпреварите ще започнат в 11.00 ч. по 150 м трасе, а в 11.45 ч. ще се състои кратко откриване на новата зона.

Ето и пълната програма на фестивала

10.00 – 10.45 ч. Последни записвания (съобразно наредбите) – пред х.
Алеко
10.00 – 12.00 ч. Ски-алпинизъм
10.30 – 12.00 ч. Алпийски ски
11.00 – 12.00 ч. Състезания с шейни (кратко откриване на зоната в 11.45
ч.)
11.00 – 12.00 ч. Търсене на съкровища в снега и демонстрации в Полигона
за работа с лавинна екипировка
11.30 – 12.15 ч. Спускане с колела по сняг
12.15 – 13.15 ч. Ски-бягане - спринт
13.15 – 13.30 ч. Последно награждаване на призьори и закриване

Заб. Награждавания на призьори ще се организират на обновената сцена пред х. Алеко и веднага след края на съответната надпревара.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.