0

С ветовна премиера на специално написаната за трупата на старозагорската опера „Траян в Тракия“ ще бъде на античния  форум в Града на липите  на 25 юли след залеза на слънчевите лъчи.

Световна премиера на специално написаната за трупата на старозагорската опера „Траян в Тракия“ ще бъде на античния  форум в Града на липите  на 25 юли след залеза на слънчевите лъчи.

Идеята е действието да се развива в естествената среда сред каменните колонади и пейки, върху които са седели преди почти 2 хилядолетия членове на местното буле, коментира директорът Огнян Драганов.

Музиката и либретото са на бразилеца с италиански произход и архитект по образование Андре Катели.

Действието се развива през 106 година след Христа в някогашния град Берое , където дъщерята на тракийския жрец Сабазий Меда  се влюбва в римския преторианец Марчело и след множество перипетии възелът трябва да бъде разплетен от самия император Траян, пристигащ тук след победен поход срещу даките.

Диригент на премиерния спектакъл е живеещият в Австрия американец с италиански колени Антъни Арморе,а  режисьор е датчанинът Мортен Роесен.Сред солистите са англичанинът Едуин Кей, Теодор Петков, Елена Мишинова и Тереза Браколова  със специалното участие на джигитите от прабългарската школа за оцеляване „Бага Тур“.Сценографията е поверена на Тодор Демеров, а костюмите са по проекти на Теодора Джамбазова.

Специално за започващите на форума от 19 юли летни музикални вечери община Стара Загора ще изгради нова сцена с 500 седящи места. Стартът на проявата ще бъде дадена с концерт на „Фондацията“, а на 27 юли ще бъде премиерата на балета „Антигона“, поставена от дошлия у нас преди две години от Мартиника хореограф Людовик Парти.Във втората част на тази вечер е премиерата и на балета „Лотос“ по музика на Фредерик Шопен, поставен от младата италианка Алесандра Скаламбрино.