Правят смарт пътека под Мальовица

Правят смарт пътека под Мальовица

За първи път у нас се очаква да бъде оборудвана част от планинска пътека със смарт устройства, като стойността на пилотния проект е 180 хил. лв. „В скоро време в България ще има и пътеки със смарт стълбове“, обясни идеята Румен Драганов, изп. секретар на Българския туристически съюз (БТС). 

Те ще са с автономно захранване от слънцето или вятъра. От тях ще се зареждат мобилни телефони, ще подават звуков и светлинен сигнал при бедствие в планината. Стълбовете имат и бутон за връзка със спасителната служба. Системата ще дава възможност за валидиране на планинска застраховка, а при пълна мъгла ще може да се вижда на мобилния телефон маршрутът. Първите такива системи ще се инсталират по пътеката към Мальовица и ще са само на 4 стълба, за да се изследва ефективността им. След това ще се прецени къде още да се монтират такива устройства и да се развие системата. „Малко такава техника има единствено в Алпите на маршрутите за алпинисти, чрез които те да търсят връзка при необходимост“, поясни Драганов. За реализация на идеята БТС ще кандидатства съвместно с Университета по библиотекознание и информационни технологии пред Фонда за фундаментални научни изследвания.

Проект, свързан с инфраструктурата за планински туризъм, е и развитие на кооперациите, решили да се включат във възстановяването на изоставените хижи, заслони и пътеки. „За проекта за кооперациите кандидатстваме по линия на Норвежката програма и стойността му е за 1,2 млн. евро. С тях ще се подпомогне именно създаването на кооперации за спортно-туристическа дейност - планински водачи, екскурзоводи, ски училища, анимация. В момента тече процедурата по регистрацията им и към тях има голям интерес“, обясни още Драганов.

Само един от пет маршрута в планината безопасен

Драганов съобщи още, че инвестиционната програма на БТС за 2020 г. е била за над 1,6 млн. лв., като с тези пари са изцяло обновени покривите на хотел „Мальовица“ и Централната планинска школа, ремонтите там продължават. „Под егидата на БТС има 214 туристически обекта - хижи, спални и заслони. Част от останалите хижи в страната някога са били прехвърлени на общините и почти всички от тях са изоставени и са в много лошо състояние, защото местната власт няма ресурс за това“, поясни той.

За 2021 г. има сериозна програма за маркиране на туристически маршрути,така и на велопътеки и свързаните със спелеологията в социализираните пещери. Маркирането върви по линия на БТС със съгласуване с националните или природните паркове и е в съответствие с изискванията на Европейската пешеходна асоциация за международните туристически пътища - Е-3, Е-4 и Е-8, които минават през България и страната ни трябва да поддържа.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.