Правят първия автономен морски дрон край морето
6

Правят първия автономен морски дрон край морето

Екип от млади варненски изследователи, начело с инженер Тодор Михайлов, работи по създаването на автономен морски дрон, който ще се захранва с енергията на слънцето и ще може да изследва целия воден свят.

Лабораторията им е разположена във футуристична куполна конструкция, която привлича вниманието на любопитните минувачи под Аспаруховия мост във Варна. В нея екипът на младия изобретател завършва своя прототип на енергийно независимия морски дрон. Концепцията, наречена Нептун, е част от The Rare Blue Project.

Дотук Тодор е вложил в разработката на морския дрон две години работа върху проекта и около 20 хиляди лева лични средства, като за финализиране на прототипа ще са необходими още 5 000 лв. Първоначално имал идеята да направи голям плавателен съд, който да се движи със слънчева енергия, но след това променил идеята си.

Пред Дарик изобретателят споделя, че използва съвременни програми и изкуствен интелект, за да може прототипът му да работи автономно и продължително. В работата по създаването му помагат няколко специалисти и студенти и ученици от Варна с подобни инереси. Идеята е с настоящите съвременни технологии да работи в различни насоки, като аквакултури, екология...

Задачите ще се поставят от сушата, а в морето апаратът трябва да взема сам решения, съобразно обстановката. Автономният апарат ще може да работи непрекъснато под водата в продължение на около 4 месеца. След това ще излиза самостоятелно над водата, за да зареди и отново ще се потапя за работа.

Вече са изработени механизмите на перките и други части, като прототипът ще разполага с датчици, сензори и записвачки, а данните ще може да се следят онлайн.

Прототипът трябва да бъде готов до края на годината.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.