Един от акцентите в изцяло новият Закон за движение по пътищата ще е публичният регистър на таксиметровите превозвачи. Това стана ясно от изказването след днешното заседание на МС на транспортния министър Ръсен Желязков. По думите му, преди това ще се предлагат някои изменения на сега действащия закон.

„В новия Закон за движение по пътищата, който не са да обедини разпокъсаната правна уредба, но и да се създадат ясни и непротиворечиви правила, с което по един интегриран и системен начин институциите, които са отговорни за прилагането на политиките за безопасността на движението, водени от подхода - визия 0, да взаимодействат, съдействат за налагането на всички политики за намаляването на ПТП и травматизмът, свързан с тях. Проектът следва да регулира обществените отношения, свързани с безопасността на движение по пътищата“, допълни още министърът.

Росен Желязков коментира и проекта на решение за одобряване на проектозакон за изменение и допълнение на автомобилните превози. „Проектозаконът е в резултат на няколкомесечна работа с бранша беше постигнато взаимно съгласие по отношение на мерките, които трябва да се предприемат за регулиране на дейността с автомобилните превози и същите да бъдат внесени в парламента. Това е съществената част от исканията на автобусните превозвачи. С това правителството изпълни своя ангажимент и тези дни законопроектът ще бъде внесен в НС. В предложенията, които са приети от кабинета са следните: намаляване на превозвачите, които не отговарят на условията за установяване. Т. е. това е ефективната борба с т. нар. пощенски кутии. Намаляване административната тежест на лицата, осъществяващи таксиметрова дейност чрез създаване на единен публичен таксиметров регистър. Ограничаване на възможността за извършване на нерегламентирани превози; повишаване качеството на извършваната контролна и административно-наказателна дейност; регламентиране на превози с атракционна цел; регламентиране превозите на повредени пътни-превозни средства; регламентиране на правилата за движение по пътищата с индивидуални електрически превозни средства чрез промяна в Закона за движение по пътищата.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Само летище Варна с ръст на полетите за тримесечието (ОБЗОР)

Карго пратките се увеличават в края на март

Средно с 50 на сто намаляха пътниците по чакалните

С над 50 на сто намаляха пътниците на летищата в София и Бургас през март заради разпространението на коронавируса и отмяната на голяма част от полетите на авиокомпаниите. Във Варна спадът на пътниците е с 42 на сто през третия месец на годината, показват данните на операторите в трите града.

269 000 пътници по-малко през март на летището в София

Разпространението на COVID-19 в световен мащаб и отмяната на голяма част от полетите на авиокомпаниите намали с 269 417 преминалите пътниците през летище София. Спадът е с 52,9% спрямо преходната година, когато пътуващите бяха 572 349.  

Желязков: БДЖ остава единственият работещ превоз

Епидемията и въведените ограничения за придвижване доведе до спад на всички видове превози. Самолетните полети от и до България са намалели със 70-75% от началото на кризата. Автобуси има, но пътници няма, обяви транспортният министър Росен Желязков пред Би Ти Ви.