Правят PCR тестове за откриване на COVID-19 в  болница „Токуда”

Правят PCR тестове за откриване на COVID-19 в болница „Токуда”

PCR тестове за откриване на COVID-19 вече се правят в  „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, съобщиха от лечебното заведение.

Оттам препоръчват  тестовете да се правят след консултация и назначение от лекар. Това се налага поради спецификата им и използването им в зависимост от времето на заразяване с инфекцията и наличието на симптоми.  

PCR (Polymerase Chain Reaction) означава полимеразна верижна реакция. Този тест се приема за златен стандарт за установяване на инфекция с коронавирус. Той е генетичен и открива вирусните частици, преди организмът да е изработил антитела, поясниха вирусолози.

Препоръчва се той да се направи на третия-петия ден след появата на симптоматиката. При липса на симптоми, изследването може да даде фалшиво отрицателен резултат, тъй като в началото на заболяването броят на вирусните частици може да е недостатъчен.

Добре е повече хора с грипоподобна симптоматика също да се тестват, защото много млади хора изкарват по-леко вируса без да разберат, казаха лекари.

За изследването се вземат носен и гърлен секрет със стерилен тампон чрез натривка от гърлото, сливиците или зачервени участъци, и от двете ноздри. Пробите се вземат в специален изнесен пункт в двора на болницата, до който водят обозначителни табели. Не е необходимо влизане в сградата на лечебното зведение.  Резултатите се получават от  48 до 72 часа в зависимост от необходимостта от потвърждаване на положителните резултати и натовареността на лабораторията.

Вторият вид тестове са т.нар. бързи кръвни тестове, които измерват наличието на IgM и IgG антитела срещу COVID-19 инфекцията. Те не могат да се използват за ранна диагностика. Организмът изработва антитела определено време след срещата с вируса, затова е необходимо да са минали около две-три седмици от заразяването, в противен случай резултатът може да е фалшиво отрицателен. Предимство е неговата бързина, тъй като резултатите са готови в рамките на два часа. Наличието на антитела може да докаже  преминала вече инфекция.

Кръвните тестове се извършват с вземане на капилярна кръв в манипулационната на Клинична лаборатория на първи етаж в болницата. Тестът може да се направи и от венозна кръв, ако са назначени едновременно и други изследвания - например ПКК, CRP.

Преди вземане на проби и при двата теста, е необходимо пациентите да отговорят на няколко скринингови въпроса: какъв е поводът за изследването, пътували ли са скоро извън страната, имат ли типичните симптоми - висока температура, кашлица, задух, имат ли рискови контакти с потенциално заразени.

За да се избегне струпване на хора, е препоръчително запазването на час за извършване на тест за Covid-19 на телефон: 02/ 403 4000

Желателно е тестваните пациенти да носят лични предпазни средства и да спазват отстояние от най-малко 1 метър, докато изчакват  реда си.

Препоръчително е, също така, пациентите да проверяват своя резултат онлайн в платформата на Болница Токуда, където се намират и всички други техни резултати от лабораторни изследвания. При първо посещение или загубена парола, такава може да бъде заявена при регистрацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.