0

К ъм Двореца на културата и спорта ще бъде изграден паркинг с капацитет от 350 автомобила. Той ще е на 3 нива, като две от тях ще са под земята.

Към Двореца на културата и спорта ще бъде изграден паркинг с капацитет от 350 автомобила. Той ще е на 3 нива, като две от тях ще са под земята.

Това става ясно от инвестиционното предложение, качено в сайта на Двореца. Паркингът ще бъде изграден в източната част на комплекса, откъм Военноморското училище. Подходът към съоръжението за паркиране ще е на ул. „Васил Друмев“, уточни изпълнителният директор на комплекса, Минко Христов.

Местата в новия паркинг няма да са напълно достатъчни, за да покрият нуждите на съоръжението, но ще са 5 пъти повече от сега действащия от другата страна на комплекса паркинг, отбеляза той.

Предварителните технически показатели сочат, че застроената площ на новия паркинг ще 3 900 кв. м. Разгъната застроена площ ще 13 200 кв.м, от които 9 300 ще са под земята. Търси се вариант за изграждане на топла връзка на ниво -1 между паркинга и Зала „Конгресна“. От паркинга ще бъде осигурен бърз достъп и до Морската градина.

В момента се съгласува визата за проектиране. Предстои и оценка на въздействието върху околната среда, като през това време ще се подготвя идейния проект. Според Минко Христов, паркингът може да бъде изграден за 7-8 месеца, като се търсят варианти за осигуряването на европейско финансиране.

Ако това не се случи, може да се стигне до заем.