Правят новия затвор до Дупница
9

Правят новия затвор до Дупница

7-ият Републикански турнир по бокс между лишени от свобода разтресе Софийския пандиз

Новият затвор, който ще бъде построен у нас, няма да бъде край София, а до Дупница, на територията на затворническото общежитие в с. Самораново, което е част от затвора в Бобов дол, съобщи зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Изграждането му ще стане по Норвежкия финансов механизъм. „Норвежките партньори дават средства за изграждането на обучителен център за служителите на ГДИН, за ремонтирането и разширяването на затворническото общежитие в Самораново, където в момента има 100 лишени от свобода, и изграждането на нов затвор за 400 лишени от свобода. Всичко това ще стане на територията на общежитието – там теренът е 60 дка публична държавна собственост на Министерство на правосъдието“, обясни зам.-министър Проданов.

Първоначалната идея новият затвор да бъде изграден край София е била отхвърлена, тъй като теренът на общежитието в Казичене, което е към Софийския затвор, се оказал

неблагоприятен за строеж заради високи подпочвени води

„Има сериозни проблеми и с инфраструктурата. И още нещо – нов затвор за 400 лишени от свобода няма да разреши проблемите на Софийския затвор, в който са настанени много повече осъдени“, обясни проф. Проданов.

В момента в 12-те затвора в страната има 6 600 души с влезли в сила присъди, което показва намаляване на броя на затворниците. До преди няколко години те бяха около 10 000 души. Отделно са подсъдимите с мерки за неотклонение „задържане под стража“, които по време на съдебните дела вече са в затворите, а не в следствените арести.

Във вторник в Софийския затвор бе проведен 7-ия Републикански турнир по бокс между затворници от цялата страна под мотото „С ръкавици срещу наркотиците и агресията“. Това стана в присъствието на председателя на Българската федерация по бокс Красимир Инински, на световния шампион по бокс Детелин Далаклиев, на двукратния европейски шампион по бокс Емил Чупренски, на зам.-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов и много спортисти. В турнира участваха 38 затворници от 8 затвора в страната – от затворите в София и Кремиковци, Стара Загора, Варна, Ловеч, Плевен, Бургас и Белене. Имат право да участват затворници

с всякакви присъди, освен доживотни

Подборът им е направен от двама професионални треньори по бокс – Цветан Хаджииванов-старши и Цветан Хаджииванов-младши. „По-голямата част от тях са спортисти, които са се занимавали с бокс и преди затвора. Някои от тях продължават и след като излежат присъдите си. Те са хора, които непрекъснато тренират зад решетките - има фитнес зали с всичко необходимо. Избираме ги не само според боксовите им умения, но и да са дисциплинирани и без нарушения. Правят им се тестове за наркотици и забранени вещества, никой от тях не злоупотребява“, обясни пред журналисти треньорът Цветан Хаджииванов-старши.

Турнирът бе проведен в двора на затвора, на абсолютно

истински ринг с всички необходими атрибути

в и около него. Преди да започне, от уредба звучеше песента от филма „Петко Войвода“, а в началото му прозвуча химнът. Отстрани на ринга бяха поставени 4 реда пейки – амфитеатрално, на които 30-ина затворници бяха получили привилегията да са публика заради добро поведение. Пред екзалтираната публика стояха един ред надзиратели. Останалите затворници бяха накацали по прозорците на централния корпус на затвора. Пред ринга, на три реда столове седяха официалните гости. В другия край беше заградено пространство, където боксьорите загряваха, облечени в спортни екипи. Най-много от тях бяха от затвора в Стара Загора, където се оказа че има силен боксов клуб. На турнира бе дошъл и началникът на затвора в Стара Загора Иван Карушков. Началникът на Софийския затвор Павел Павлов пък връчи медалите от първата боксова среща. В турнира

бяха проведени 19 срещи

всяка от тях по 3 рунда. Индивидуалните победители получиха медали, имаше купи за най-добър, за най-техничен, за най-борбен състезател и други класации. Бурните възгласи на публиката, професионалните наставления на треньорите край ринга и спортсменското отношение на противниците един към друг създадоха почти празнична обстановка зад стените и решетките на Софийския затвор.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.