Три експертизи ще бъдат направени по делото, образувано във връзка с жалба на „Русгеоком-БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията за добив газ в Добруджа.

Това реши състав на Варненския административен съд. Специалистите, които ще правят експертизите, бяха предложени от двете страни по делото. До 15 февруари 2019 година вещите лица трябва да изготвят петорна хидро-геоложка експертиза, както и здравна и екологична експертиза.

Стоян Николов е вещото лице, което ще направи екологичната оценка. Той бе избран с жребий, за да се гарантира обективността му. Петорната експертиза ще бъде изготвена от хидрогеолози, геофизици и химици. Предстои да бъде определено и вещото лице, което да направи оценка на влиянието на сондажа върху здравето на хората.

Експертният съвет към РИОСВ-Варна мотивира отказа на инспекцията в предишни заседания с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК-сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване. Делото е от голям обществен интерес, тъй като става въпрос за инвестиционно намерение в района на Генерал Тошево за добив на газ на известен български бизнесмен, който се крие зад „Русгеоком-БГ“ ЕАД, коментират добруджанци.

В референдум, проведен през миналата година, 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им. Следващото заседание на съда ще бъде от 11 часа на 5 март догодина.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Автомивки на бъдещето показват на Есен 2019-09-19

Футуристични автомивки ще бъдат представени за първи път у нас на изложбата „Ауто сити Пловдив 2019“ само няколко дни след европейската им премиера  в Амстердам. Те са сред новостите на Международния технически панаир, който ще се проведе от 23 до 28 септември, съобщиха от изложението.

Близо 40% от българите оптимисти за успешен бизнес у нас (ОБНОВЕНА)

Над една трета от българите или 39% смятат, че може да се прави успешен бизнес у нас. 34% обаче са на обратното мнение, показва социологическото проучване, проведено от работодателските организации във връзка със стартиралата инициатива „Да успеем в България!“.