Правят нови 3 експертизи по делото за добив на газ в Добруджа

Правят нови 3 експертизи по делото за добив на газ в Добруджа

Три експертизи ще бъдат направени по делото, образувано във връзка с жалба на „Русгеоком-БГ“ ЕАД срещу решението на РИОСВ-Варна, с което бе отхвърлено намерението на компанията за добив газ в Добруджа.

Това реши състав на Варненския административен съд. Специалистите, които ще правят експертизите, бяха предложени от двете страни по делото. До 15 февруари 2019 година вещите лица трябва да изготвят петорна хидро-геоложка експертиза, както и здравна и екологична експертиза.

Стоян Николов е вещото лице, което ще направи екологичната оценка. Той бе избран с жребий, за да се гарантира обективността му. Петорната експертиза ще бъде изготвена от хидрогеолози, геофизици и химици. Предстои да бъде определено и вещото лице, което да направи оценка на влиянието на сондажа върху здравето на хората.

Експертният съвет към РИОСВ-Варна мотивира отказа на инспекцията в предишни заседания с риска от замърсяване на водоносните хоризонти в района на ВиК-сондажите и липсата на яснота как тази вода ще бъде пречистена в случай на замърсяване. Делото е от голям обществен интерес, тъй като става въпрос за инвестиционно намерение в района на Генерал Тошево за добив на газ на известен български бизнесмен, който се крие зад „Русгеоком-БГ“ ЕАД, коментират добруджанци.

В референдум, проведен през миналата година, 97 процента от местните хора се обявиха категорично против добива на газ с аргумента, че това ще замърси природата и ще унищожи поминъка им. Следващото заседание на съда ще бъде от 11 часа на 5 март догодина.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.