Правят нова компютърна гимназия във Варна

Правят нова компютърна гимназия във Варна

Частно училище по компютърно моделиране и компютърни системи, което в момента се намира на територията на Техническия университет във Варна, може да стане държавно. Това съобщи образователният министър Красимир Вълчев, който ще обсъди възможността с представители на Техническия и Икономическия университети.

Идеята е първоначално учебното заведение да бъде под шапката на Министерството на образованието в партньорство с двете висши училища.

„Не е логично да има частно училище към държавно висше училище, като има търсене. Това беше сигнал към нас, че задължително трябва да създадем такова училище. Готови сме да инвестираме и средства.“, заяви просветният министър. Той припомни, че в предложените промени в Закона за висшето образование, който в момента е в Народното събрание и предстои да се разгледа, е предвидено

сключването на договори между висши училища и гимназии,

които дават право на преподаватели от университетите да преподават на ученици“, обясни още министърът. Свободен сграден фонд имало в кампуса на варненския технически университет.

Частното училище е вписано в регистъра на институциите в системата на предучилищното и училищното образование през май 2018-а, сочи справка на „Монитор“. Там се подготвят гимназисти по 14 различни направления, сред които системен програмист, техник по компютърни системи, електротехник, организатор по експлоатация на пристанищата и флота. Те са разпределени в 23 специалности.

„Много е важно да имаме достатъчно специалисти в областта на компютърното програмиране и на дигиталната креативност. В Бургас беше открито такова училище, в София и Правец има училища към столичния Технически университет“, заяви просветният министър.

В тази насока от миналата година беше въведен предметът компютърно моделиране в трети и четвърти клас и е разширен приемът в профили и професии, свързани с компютърните системи и информационни технологии.

На национално ниво пък действа програма „Старт за IT кариера“,

насочена към гимназисти, които не са в паралелки. Тя се изучава в пет центъра в страната - Русе, Бургас, Пловдив, София и в Правец и продължава три годни. В първия випуск по програмата започна през 2017 г. започнаха 900 ученици. Само 200 от тях обаче продължават своето обучение за „Приложен програмист“ в последната трета година. 700 ученици бяха във втория випуск на програмата, като от тях половината преминаха във втората година. Кандидатстването за тазгодишното обучение е до октомври.

През следващите 10 до 15 години ще има повсеместен недостиг на кадри, във всички сектори. Затова според министъра трябва да се увеличи приемът в инженерни, педагогически, аграрни и природо-математически специалности във висшите училища, тъй като в тези сектори недостигът ще е най-драматичен. „Университетите трябва да са готови през следващите десетилетия да работят с по-малко студенти, но срещу по-високо финансиране“, каза още Вълчев.

Паралелно с развитието на обучението в сферата на високите технологии трябва да се работи и за интеграцията на децата в училище, допълни Вълчев. По думите му основните стъпки са задължителната детска градина и мотивацията на учителите. Държавата с всичките си инструменти трябва да направи така, че децата да се върнат в училище и да го посещават редовно, каза Вълчев. И уточни, че това е причината да се предприемат законовите промени, които предвиждат спирането на всякакъв тип помощи за родители, чиито деца не посещават часовете. Като проблем министърът открои и ранните бракове.

По думите му обаче те се доказват много трудно, тъй като най-често става дума само за съвместно съжителство. „Има положителни промени в ромските общности, увеличават се тези, които искат децата им да учат и то извън сегрегираните училища, вдига се средната възраст на ранните бракове, както и броят на годините, през които младежите учат“, посочи Вълчев. Те обаче не са недостатъчно и неравномерни за различните региони и общности.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.