Правят нов вариант на отложения Закон за горивата

Правят нов вариант на отложения Закон за горивата

До края на седмицата обсъждат секторния анализ на КЗК

Нов вариант на може да замени отложения Закон за горивата. Това стана ясно след последната среща на икономическия министър Емил Караниколов и представители на Асоциацията на вносителите, производители, търговци и превозвачи на горива. На нея те запознаха министъра със своите идеи за промени.

От организацията


предлагат по-добри условия за регистрация в бранша


и премахване на някои условия. В предложенията е включено намаляване на сумите за банкови гаранции и уставен капитал за търговците на вътрешния пазар. За бензиностанции ще е необходим уставен капитал от 20 000 лева, но без банкови гаранции. За производителите, вносители и износители на горива уставен капитал от 1 млн. лева, а за дистрибуторите на едро - 100 000 лева.

За ведомствените бензиностанции и земеделците е предвиден облекчен режим - могат да транспортират горива, но не и да ги продават. Освен ако нямат подизпълнители, които да ги фактурират, уточни говорителят на асоциацията Симо Симов. Наказателната отговорност е запазена в закона.

Консултативният съвет по Закона за горивата ще разгледа предложението на организацията, пое ангажимент министър Караниколов. По думите му евентуалното му вкарване в Народното събрание е възможно още преди 28 юни, когато влиза в сила наредба Н-18.

Икономическият министър коментира и изготвения от антимонополния регулатор секторен анализ за сектор "Горива". Консултативният съвет ще има заседание до края на седмицата, на което ще бъде обсъден детайлно анализа на КЗК. „Съветът е органът, който ще регламентира и ще прави предложения за изменения на законодателството“, заяви той.

„Колегите от КЗК правят предложение за оценка на въздействието на Закона за горивата и от конкретни текстове, които според тях водят до това да няма конкуренция в сектора“, обясни министърът. „Уверявам ви, че в процеса на вземане на решение по евентуално изменение на законодателството,


ще включим в диалога и всички представители на бизнеса


от този сектор“, изтъкна Караниколов и уточни, че след като Консултативният съвет е готов с измененията, те ще бъдат подложени на оценка на въздействието и ще бъдат изпратени за предварителен контрол от КЗК. „Надявам се в близкия един месец да бъдем готови с конкретни текстове. Предимства влизането в силата на Наредбата по Закона за горивата в края на юни, трябва да имаме готовност и да сме влезли в НС“, каза още Емил Караниколов.

„Становището на КЗК е обективно, но то разглежда сектора от гледна точка на всички законови норми. Това е цялото законодателство“, коментира още Караниколов секторния анализ на регулатора. „Текст по текст с участието на КЗК ще изчистим детайлите, за да създадем конкурентен закон. Или той да бъде изменен така, че да бъде конкурентен“, заяви Емил Караниколов. „Притеснява ме, че КЗК казва, че чрез нормативната база не се създава конкурентна среда. Казва, че дори при евентуално действие на закона може да се създаде монополно и господстващо положение на пазара, което е недопустимо, за който и да е сектор“, изтъкна министърът.

Попитан как ще коментира предложението на КЗК да има държавни складове за горива, Караниколов уточни: „Ако има


такива складове, те трябва да са към Държавния резерв.


Трябва да видим какъв е интересът към това от представителите на сектора“.

В отговор на въпрос как гледа на препоръката на Комисията да има данъчна амнистия за търговците от сивия сектор, министърът коментира: „Относно данъчната амнистия, в определени държави и случаи е ползвана, но трябва да се анализира как ще повлияе на фиска. Към момента никой не си е признал, че е в сивия сектор. КЗК са направили анализ, но трябва да кажат, че има констатации, че някой е в сивия сектор“.

„Целта е да имаме конкурентен закон, а не да създаваме нормативни пречки към бизнеса“, обърна внимание министърът. Той поясни, че анализът на КЗК и разглеждането на новите изменения в Закона за горивата, няма да отложат влизането в сила на Наредбата към сега действащия закон. „В Министерството на икономиката продължават да идват предложения само и единствено по закона, коментари по наредбата няма“, каза още министърът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.