Започна операция

Започна операция "Мопанг" (ОБНОВЕНА)

Операцията по източването на горивото от потъналия американски кораб "Мопанг" най-после стартира. Въпреки, че  същинско изпомпване на мазута от резервоарите все още няма, подготовката вече е в ход.

Рано сутринта днес на мястото, на което преди 100 години е потънал парахода, пристигна водолазния кораб "Хидро-3", който направи хидрографни снимки на "Мопанг". "Снимките бяха направени с ехолот, монтиран на дъното на кораба "Хидро-3". Вече е ясно точното местоположение на потъналия кораб и координатите на носа и кърмата му. Следващото действие ще бъде по определяне на координатите, на които да се поставят стационарните котви, които ще бъдат позиционирани около "Мопанг". На тях ще бъде закотвен водолазния кораб по време на работата с цел "Хидро-3" да бъде константно позициониран над потъналия параход", обясни шефът на Морска администрация кап. Живко Петров.  

По предварителна информация в периметър от 50-60 метра от координатите на "Мопанг" ще бъдат спуснати шест котви, всяка с тегло близо 6 тона. Това ще стане до края на седмицата и едва след това ще започне спускането на водолазите. Същинското източване на гориво се очаква да започне през следващата седмица, казаха от морска администрация. Според официалните власти в момента от резервоарите на кораба не изтича никакво гориво. Туристи обаче алармират, че течовете продължават и вълните изхвърлят почти ежедневно мазутни топчета по всички южни плажове. 

Въпреки, че изтичащото гориво от "Мопанг" бе обявено за мазут, до момента няма официални резултати от лабораторни изследвания, които да установят вида и състава на течността. Експерти по корабна механика твърдят, че горивото в танковете на американския кораб е дизел, който е много по-опасен от мазута. От морска администрация признаха, че до момента никой не е наясно какво всъщност изтича от "Мопанг". "В първите дни когато се установи произходът на горивото, действително взехме проби от тази течност е я изпратихме в лабораторията на "Лукойл" за да се установи какъв е химическия й състав, но се оказа, че пробата е силно разредена, примесена с морска вода, поради което отговориха че не могат да направят анализа. Сега, когато започне източването, ще вземем концентрирана проба и ще я предоставим за изследване", обясни кап. Живко Петров. Той призна, че течността не приличала на съвременния мазут нито по цвят, нито по консистенция, но не била и дизел. "Някакъв вид котелно гориво трябва да е, според нас не е нафта. Предполагаме че е мазут, въпреки че не прилича на вид, но по онова време сигурно такъв са произвеждали", коментира още шефът на морска администрация.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.