0

М аска, напръскана с розова вода успокои кашлицата на сръбски дипломат. Това разказа Зара Клисурова, производител на рози на "Телеграф Медия". Всеки ден човекът пръскал по няколко пъти маската си и се оправил. Същото може да стане и с масло от Роза Дамасцена, но е значително по-скъпо, обясни Клисурова

Маска, напръскана с розова вода успокои кашлицата на сръбски дипломат. Това разказа Зара Клисурова, производител на рози на "Телеграф Медия". Всеки ден човекът пръскал по няколко пъти маската си и се оправил. Същото може да стане и с масло от Роза Дамасцена, но е значително по-скъпо, обясни Клисурова

В това няма нищо странно, защото маслото, което се съдържа във водата има антиалерчино, антисепти

чно и успокояващо действие. С нея могат да се успокоят и кожни обриви, а също така е отлична превенция срещу запичане. За вътрешна употреба обаче не може да се ползва всяка розова вода, обясни Зара Клисурова. Тя трябва да има високо съдържание на масло, каквото повечето от предлаганите на пазара нямат. Клиентите трябва да изискат сертификат от търговците, в който е описано какво съдържа продуктът, който си купуват. Най- хубавата вода е мътната, добави Дамян Клисуров, който е розопроизводител в района на Сопот трето поколение. Той самият си вари водата, в домашен казан, който прилича на този за варене на ракия.  

Използвам водата за лична употреба и за подарък на приятели, обясни мъжът. Тя е еко, мътна и много лековита. Розовата вода се използва за прочистване на стомашночревния тракт, при запек, също така при алергични проблеми.

Според китайската медицина е напълно логично щом  един продукт лекува дихателни проблеми, да действа и на дебелото черво и кожата, тъй като те се намират на един меридиан.