0

М инирозоварна за 4500 лв. смятат да закупят за следващия сезон семейство Зара и Дамян Клисурови. Вече има такива, които се водят и мобилни и това ще им гарантира сигурност за преработка на цвета. В момента Дамян, който е четвърто поколение розопроизводител, използва меден казан, с който сам си вари розова вода. Той обясни, че съоръжението е досущ като това за варене на ракия.

Минирозоварна за 4500 лв. смятат да закупят за следващия сезон семейство Зара и Дамян Клисурови. Вече има такива, които се водят и мобилни и това ще им гарантира сигурност за преработка на цвета. В момента Дамян, който е четвърто поколение розопроизводител, използва меден казан, с който сам си вари розова вода. Той обясни, че съоръжението е досущ като това за варене на ракия.

Използвам водата за лична употреба и за подарък на приятели, обясни мъжът. Тя е еко, мътна и много лековита. Розовата вода се използва за прочистване на стомашночревния тракт, при запек, също така при алергични проблеми.

Зара разказа, че от водата, която тя произвежда, сръбски дипломат е решил дихателните си проблеми. С капчици гюлова вода той пръскал маската си всеки ден. Тя действа успокояващо, обясни жената.

Водата се използва успешно и в кулинарията за приготвяне на сладкиши и теста. Има подчертано антисептичен и омекотяващ кожата ефект.

Градини

Клисурови притежават розови градини с Дамасцена и Радуга. Радугата се ползва основно за сушене, защото запазва красивия си наситен розов цвят и за чай. Водата от нея пък има специфичен и приятен аромат.

Зара Клисурова беше една от участничките на изложението в Берлин Зелена седмица. Тя е продала всички розови продукти, които е занесла там. Пожънах изключителен успех на щанда. Същото е и в Истанбул по време на изложение за козметика през пролетта и есента, разказа въодушевена тя. Затова тя и съпругът й смятат да се ориентират към производството на малки опаковки води и масла за крайния потребител. Има голям пазар за тях, също така скоро ще пуснат и дезинфектанти с различни розови води.

Туристи

Идеята й е още следващия сезон да започне да организира туристически визити, като гостите ще могат на място да наблюдават как се вари вода. Също така, ако желаят да участват в розобера, или самите те да си приготвят сладко от рози например. Към посещенията ще се включи и ароматерапия.

Клисурова, която е агроном с 45-годишен стаж каза, че бъдещето на малките градини е в затварянето на цикъла и в розовия туризъм и изложения. Въпреки кризата, тази година тя вече е успяла да свари над 1 тон розова вода, а останалото количество цвят ще бъде изкупено от фабрика за производство на сладко от рози.