Правят мини мобилна розоварна
4

За 4500 лв.

Правят мини мобилна розоварна

Пускат дезинфектант с розова вода

Минирозоварна за 4500 лв. смятат да закупят за следващия сезон семейство Зара и Дамян Клисурови. Вече има такива, които се водят и мобилни и това ще им гарантира сигурност за преработка на цвета. В момента Дамян, който е четвърто поколение розопроизводител, използва меден казан, с който сам си вари розова вода. Той обясни, че съоръжението е досущ като това за варене на ракия.

Използвам водата за лична употреба и за подарък на приятели, обясни мъжът. Тя е еко, мътна и много лековита. Розовата вода се използва за прочистване на стомашночревния тракт, при запек, също така при алергични проблеми.

Зара разказа, че от водата, която тя произвежда, сръбски дипломат е решил дихателните си проблеми. С капчици гюлова вода той пръскал маската си всеки ден. Тя действа успокояващо, обясни жената.

Водата се използва успешно и в кулинарията за приготвяне на сладкиши и теста. Има подчертано антисептичен и омекотяващ кожата ефект.

Градини

Клисурови притежават розови градини с Дамасцена и Радуга. Радугата се ползва основно за сушене, защото запазва красивия си наситен розов цвят и за чай. Водата от нея пък има специфичен и приятен аромат.

Зара Клисурова беше една от участничките на изложението в Берлин Зелена седмица. Тя е продала всички розови продукти, които е занесла там. Пожънах изключителен успех на щанда. Същото е и в Истанбул по време на изложение за козметика през пролетта и есента, разказа въодушевена тя. Затова тя и съпругът й смятат да се ориентират към производството на малки опаковки води и масла за крайния потребител. Има голям пазар за тях, също така скоро ще пуснат и дезинфектанти с различни розови води.

Туристи

Идеята й е още следващия сезон да започне да организира туристически визити, като гостите ще могат на място да наблюдават как се вари вода. Също така, ако желаят да участват в розобера, или самите те да си приготвят сладко от рози например. Към посещенията ще се включи и ароматерапия.

Клисурова, която е агроном с 45-годишен стаж каза, че бъдещето на малките градини е в затварянето на цикъла и в розовия туризъм и изложения. Въпреки кризата, тази година тя вече е успяла да свари над 1 тон розова вода, а останалото количество цвят ще бъде изкупено от фабрика за производство на сладко от рози.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.