Правят изолатори в забавачките

Правят изолатори в забавачките

Проверяват децата с живачни термометри, държат ги на двора по-дълго

Детските градини трябва да обособят помещение за изолация на потенциално заразени с коронавирус. Това гласи едно от указанията за работата им.

Забавачките могат да отворят врати още този петък, стана ясно вчера след брифинг, на който присъстваха здравният министър Кирил Ананиев, просветният министър Красимир Вълчев и членове на Националния оперативен щаб. Проверка на „Телеграф“ показа, че забавачките ще приемат деца най-рано в вторник – 26 май, а част от тях ще успеят да организират процеса за началото на юни. Причината е, че градините трябва да спазват определени мерки, които изискват промени. На сайта на здравното министерство са публикувани указания към директорите, персонала и родителите.


Указания

В тях например е записано, че приемането на децата в градините ще се извършва по график, за да се избегне струпване. Освен това ще е забранено да се събират и общуват хлапета и педагози от различни групи. Също така трябва да бъдат премахнати всички предмети и играчки, които не могат да бъдат дезинфекцирани. 4 пъти дневно трябва да се дезинфекцират помещенията, тоалетните ще се почистват през два часа, а площадките по веднъж. Спалното бельо пък трябва да се пере при минимум 60 градуса. В указанията е записано също, че когато не вали, децата трябва да са навън през по-голямата част от времето и дори, ако е възможно да се хранят на открито. Към родителите има препоръки децата да не се водят до градината с градския транспорт, да не носят лични вещи и играчки, да осигурят плик за обувките и поне два броят маски в случай на необходимост.


Протоколи

Разписани са и протоколи при съмнение или случай на COVID-19 в детската градина или ясла. Ако дете прояви симптоми като кашлица, кихане, задух, болки в гърлото, температура и др., то трябва да се изолира незабавно, като му се поставя маска, съобразена с възрастта му. След това се осъществява връзка с родител, който да прибере детето. Когато то напусне, в помещенията се извършва щателна дезинфекция. В случай на положителен тест на дете се информира екипът на забавачката, който пък незабавно трябва да се свърже със съответната РЗИ. След това се информират и контактните лица, а в зависимост от характеристиките на сградата и броя на общувалите със заразеното дете, мерките може да включват затваряне на една или няколко групи или на цялата детска градина. В тези случаи нови деца няма да се допускат поне 14 дни. Същите протоколи се прилагат и при съмнение за заразен възрастен от персонала.

 

Запитвания

В първия ден на отварянето на детската градина ще бъде мерена температурата на децата с живачни или спиртни термометри, тъй като са най-точни, гласи друго указание. Детска учителка от столична градина разказа пред „Телеграф“, че тепърва се определят новите правила, по които ще се работи. Предвижда се персоналът да носи маски и шлемове, а децата от различните групи да влизат в градината от отделни входове. В момента учителите и помощник-възпитателите правят запитвания към родителите дали децата им ще посещават детската градина. Те ще трябва да попълват и декларация за споделена отговорност. Повечето забавачки още вчера започнаха да звънят по телефона и да пускат анкети към родителите, за да разберат колко от тях възнамеряват да пуснат децата си.


Представително

Както „Телеграф“ вече писа, МОН също пусна анкета, която целеше да се проследят нагласите на родителите за възобновяване работата на детските градини. Постъпили са 95 000 отговора. От тях става ясно, че 38% от майките и татковците са готови веднага да пуснат децата си на забавачка. Повече от половината родители обаче смятат, че е рано. Въпросници са попълвали и учителите. По думите на министър Вълчев педагогическият персонал в системата е около 20 000 души, а отговори са изпратили 10 000. Резултатите показват, че само 10% не биха се върнали на работа в условията на епидемия. „Проучването е повече от представително“, категорично заяви просветният министър. Той отчете, че в големите градове се очаква да се събират средно по 15 деца в група. Ако има по-голям наплив, ще се премине на полудневен образователен процес.


Тестват персонала в детските градини и ясли


Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че се предвижда целево тестване на персонала в детските градини и ясли. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък написа в страницата си във Фейсбук, че директорите също трябва да организират поетапно тестване. Част от детските градини и ясли вече са тествали по-възрастните служители и тези, които имат съпътстващи или хронични заболявания. В Бургас например се организират масови изследвания. Там ще бъдат направени PCR тестове на близо 900 служители в детските градини и ясли. Забавачките в морския град пък се дезинфектират с модерен нанопрепарат, който има една година действие.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.