Правят държавна фирма за конверсия на въглищните райони

Правят държавна фирма за конверсия на въглищните райони

Представят плана в Брюксел този петък

В Плана за възстановяване и устойчивост ще се въведе реформа за създаване на държавно предприятие „Конверсия на въглищни региони“. Това заяви служебният вицепремиер Атанас Пеканов. Това бе решено след среща със синдикатите КТ „Подкрепа“ и КНСБ, на която бяха обсъдени въпроси от енергийната сфера.

„Периодът на извеждане на централи в бъдещето ще изисква сериозна рекултивация, подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места. Подобно държавно предприятие ще даде възможността работници и служители, чийто договори с енергийни и минни дружества са прекратени, да преминават като работници и служители в това предприятие“, обясни той. Според Пеканов по този начин държавата ще може да адресира рисковете и да даде сигурност на хората в региона.

Планът за възстановяване ще бъде предаден на Брюксел този петък. Пеканов коментира още, че България трябва да се бори индикативната дата за спиране на въглищните централи да е възможно най-далеч в бъдещето.

„Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим много европейски средства, които да използваме именно за този преход. Поставянето на такава дата ще ни помогне да отключим парите по Фонда за справедлив преход. 2,4 милиарда лева, от които смятаме, че около 1,7 милиарда лева трябва да бъдат използвани за Маришкия басейн", коментира още Пеканов.

Министърът на енергетиката пък Андрей Живков обясни, че трябва държавата да изпълнява поетите ангажименти, но да го прави така, че да се запази социалният статут на хората, които работят в комплекса и без да се наруши енергийния баланс на страната.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров пък посочи, че намерението на служебния кабинет да изпълни първата точка от декларацията, която се отнася то това да се търси индикативна дата не по-рано от 20 години от тук насетне, е светлина в тунела. Той допълни, че България трябва да настоява за замразяване цената на емисиите на това ниво, на което са в момента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.