Правят алея на българските ханове
3

В родния Стоунхендж в Еленския Балкан

Правят алея на българските ханове

Скулптори ваят Капитан Петко войвода и Бенковски от врачански варовик

Родният Стоунхендж ще приюти Алея на българските ханове. Нейното начало вече беше поставено с каменни изображения на едни от най-великите владетели от Първото българско царство, хановете Кубрат, Тервел, Крум и Омуртаг.

За трета поредна година скулптори от България и други страни се събраха край старопланинското село Раювци в Еленския Балкан, за да увековечават с длетата си върху камък изображенията на някои от най-великите личности в старата и възрожденската ни история. Организатор на пленера по изкуство е фондация „Звезди под звездите“. А целта му е запазване на обичаите и традициите на българския народ, неговите култура, история, етнография и фолклор.

Комплекс

В продължение на две седмици майстори на длетото и живописци твориха нови образи за българския Стоунхендж. Така комплексът се обогати със 17 пластики от врачански варовик на ханове, предводители на хайдушки чети и революционери. Сред тях са ликовете на Георги Бенковски, Панайот Волов, Капитан Петко войвода, Панайот Хитов, Филип Тотю, Жельо войвода, Индже войвода, Румена войвода и др. Сред останалите изображения от камък са тези на войводите Мирчо, Куман, Момчил, както и на Сирма, Боряна, Кера и Донка. Те спадат към категорията на т.нар. вехти войводи, за които няма оставени никъде изображения, снимки или рисунки. Поради това при изграждането им скулпторите са принудени да импровизират и да разчитат предимно на своята представа за тях в съзнанието им.

Потомък

Първият изграден паметник в Раювци е на легендарния войвода Вълчан, като това е и единственият паметник на този войвода в цяла България. На метри от него пък се намира параклисът „Св. Петка Търновска”. Тази година сред участниците в пленера за първи път бе и търновският скулптор Денислав Сираков, който е увековечил с длетото върху камък изображението на войводата Христо Сираков. Войводата Христо е основател на известния род Сиракови в еленското село Костел, от чийто род няколко поколения по-късно произлиза самият Денислав. „Горд съм, че като наследник на юначния българин именно аз имах щастието и възможността и успях да го увековеча”, разказва потомъкът скулптор Сираков.

Район

Районът около еленското село Раювци е познат на туристите. Причината за асоциацията с най-известния мегалитен паметник в света Стоунхендж, намиращ се във Великобритания, са именно огромните камъни, подредени в кръг. Според една от най-разпространените местни легенди те са свързани с посещение на извънземна цивилизация в района преди хилядолетия. В каменните късове са издълбани послания на велики българи и различни знаци и символи като розетата от Плиска. Човекът, издълбал над 4000 букви и знаци в посланията, е скулпторът от Бургас Атанас Стоянов. Тази година той временно е обърнал гръб на кирилицата и глаголицата и е насочил цялото си внимание върху представянето на каменния образ на революционера Васил Петлешков, героя от Брацигово, горен жив и след това починал от погълнатата отрова след разгрома на Априлското въстание.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.