Правителството пое нов допълнителен дълг от 200 млн. лв. след като вчера откри аукцион за продажба на държавни ценни книжа (ДЦК), съобщиха от Българска народна банка (БНБ). Това е поредната дългова емисия, след като страната ни реши да плати наведнъж изтребителите Ф-16.

На 26 август 2019 г. БНБ проведе аукцион за продажба на 20-годишни лихвоносни съкровищни облигации с падеж 21 юни 2039 г. при условия, определени от финансовото министерство. Ведомството предложи за продажба съкровищни облигации в размер на 200 млн. лв. и годишен лихвен процент 1.50%. Датата на плащане е 28 август 2019 г. като лихвите ще се изплащат на всяко полугодие. Последното плащане се извършва заедно с изплащането на номиналната стойност на емисията.

В аукциона участваха 8 първични дилъри на ДЦК. До участие бяха допуснати поръчки със съвкупна номинална стойност 244.2 млн. лв., което включва несъстезателни поръчки за 58.7 млн. лв. Общият размер на подадените поръчки достигна 244.2 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.22.

Разпределението на придобитото количество ДЦК по видове инвеститори е както следва: най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките – 61.4 %, следвани от застрахователните дружества с 17.5 %, пенсионни и гаранционни фондове – 16.6 %, инвестиционни посредници – 2 % и други инвеститори – 2.5 %.

След този аукцион новопоетият дълг от началото на годината надхвърля 900 млн. лв. и се приближава до ограничението от 1 млрд., записано в бюджета.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Банката за развитие предлага евтини кредити за малки фирми

Българската банка за развитие (ББР) стартира нови програми в подкрепа на малките предприятия и на стартъпите, засегнати от пандемията. Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени в обхвата на държавната помощ.

Над 200 000 подадоха годишните си данъчни декларации

Над 200 000 души са подали годишните си данъчни декларации за облагане на доходите, съобщиха от Национална агенция за приходите. Крайната дата за подаването на декларации за доходите на физически лица е 30 април, а срокът на деклариране за юридическите лица и едноличните търговци беше удължен до края на юни 2020 г, напомнят от приходната агенция.

Менда Стоянова: Предстоят още актуализации на бюджета

Приетата вчера актуализация на бюджета няма да е последна. Консервативно е оценен спада на приходите в бюджета. Независимо, че има информация за икономически показатели и други данни, българското правителство не може да направи дългосрочна прогноза. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия.