Правителството одобри проекта на Закон за социалните услуги, с който се урежда предоставянето, ползването, финансирането и качеството на социалните услуги в България. С него се регламентира асистентска подкрепа за възрастни хора без ТЕЛК-ови решения.

Право да ползват услугата ще имат и хора с увреждания, само обаче ако не ползват такава подкрепа по друг закон. Асистентът трябва да улеснява ежедневните дейности на човек - не само в домашна среда, но и да го придружава до болница или учреждение. Този тип помощ ще е безплатна за хората без доходи, останалите ще заплащат различна сума от таксата.

Сумата ще се определя по индивидуална оценка за всеки случай, която ще се прави от общински служители. Освен това със закона за първи път се създава възможност за ползването на общодостъпни услуги от всички лица, а не само от уязвимите групи.

Такъв тип услуги са консултирането, подкрепата в кризисна ситуация, консултации с логопед и психолог. За ползването на дадена услуга нуждаещият се ще трябва да отиде в дирекция „Социално подпомагане“, за да му се издаде заповед за настаняване, като ограничението за валидността й отпада.

Освен това всеки сам ще избира от какво се нуждае, а не както беше до сега – дирекция „Социално подпомагане“ насочваше към услугата и ги настаняваше в конкретни места. На заседанието си МС реши още начело на Националния съвет за тристранно сътрудничество да застане новият вицепремиер по икономическата и демографската политика Марияна Николова. До момента съвета беше оглавяван от Валери Симеонов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Наши спецсили тренират с щатски хеликоптери

Български спецсили ще тренират с армейската авиация от сухопътните войски на САЩ в Европа. Учението ще стартира у нас на 19 август и ще продължи до 25 август, съобщиха от министерството на отбраната.

Минимум 100 точки на теста, за да станеш чиновник

Минимум 100 точки на теста трябва да е изкарал всеки кандидат за чиновник, за да влезе в държавната администрация. Това става ясно от наредбата за конкурсите и подбора при мобилност на държавните служители.