Правителството прие промените за пожизнения ТЕЛК

Правителството прие промените за пожизнения ТЕЛК

Хората с необратими увреждания ще получават пожизнен ТЕЛК, без да е необходимо  да ходят периодично до комисии за  преосвидетелстване. Това става с промени в Наредбата за медицинската експертиза, които прие  служебното правителство. 

Промените бяха обсъдени вчера на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Тогава здравният министър д-р Стойчо Кацаров обясни, че идеята е повече хора с трайни увеждания да могат да получават ТЕЛК пожизнено. Това право ще имат хората с над 100 заболявания.

Променят се отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност и на вида и степента на увреждане в проценти. Целта е така да се постигне по-голяма прецизност по отношение на критериите, по които се извършва оценката на уврежданията. Взима се предвид динамиката в развитието на заболяването , както и различните му  етапи и стадии.  С промените се премахване на постоянното преосвидетелстване при хора с доказани генетични аномалии.

Промените в наредбата предвиждат още промени свързани с временната нетрудоспособност болничният лист за карантина ще  се издава от лекуващия лекар, независимо колко дни временна неработоспособност е имало лицето преди карантината. Това ще улесни както гражданите, защото няма да се налага да посещават различни органи на медицинската експертиза в условията на карантина, така и ЛКК и ТЕЛК, които няма да бъдат ангажирани с този вид експертиза. Досега болничният, който се издава за карантина, е в рамките на общия лимит от 180 дни годишно.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.