Променят методиката за личните асистенти на хората с увреждания

Променят методиката за личните асистенти на хората с увреждания

Правителството пременя Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите от подкрепа за хората с увреждания, съобщи пресцентърът на кабинета.

Промените целят синхронизиране и прецизиране на документа в съответствие с влезлите в сила от 1 януари 2021 г. нови разпоредби в Закона за личната помощ. Чрез измененията се определят хората, които имат право на лична помощ, съобразно реалната нужда на оказване на асистентска грижа за най-нуждаещите се и уязвими лица. По този начин се създава обективен механизъм за преодоляване на идентифицираните затруднения в областта на личната помощ. Предлаганата промяна ще доведе до повишаване на ефективността на провежданата държавна политика за предоставяне на лична помощ на хора с увреждания.

Както "Монитор" наскоро писа, 80 000 жители на страната имат право да ползват личен асистент. Само 37 500 от тях, или под 50%, обаче имат такъв. Общо личните асистенти в страната пък са само 38 627 - т.е. също наполовина на потенциалните ползватели на услугата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.