С по 50 лв. на мегаватчас компенсират бизнеса заради скъпия ток (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

С по 50 лв. на мегаватчас компенсират бизнеса заради скъпия ток (ОБНОВЕНА+ВИДЕО)

До края на март държавата инвестира в мярката около 600 млн. лв.

През последните 2 месеца България има едни от най-ниските устойчиви цени на електроенергията в Европейския съюз. Това каза служебният премиер Стефан Янев на брифинг в МС.

Той уточни, че на моменти единствено Полша е имала по-ниски цени на електроенергията.

"Току-що приключихме работно съвещание с част от министрите и представители на бизнеса, който регулира и се занимава с производството и дистрибуцията на ток. Темата с цената на електроенергията е актуална цяло лято, от няколко месеца непрекъснато говорим по тези теми и търсим решение", каза Янев.

Премиерът увери, че служебното правителство работи целенасочено в посока гарантиране достъпа на електроенергия за всички потребители, а също и тази енергия да е "във възможно най-добрия ценови диапазон, който в рамките на ЕС ние постигаме". Янев уточни, че ценовия ръст се дължи на икономическия подем след пандемията миналата година и на международни фактори, на които ние пряко не можем да влияем.

Служебният премиер поясни още, че съвместно с КЕВР вече е разработена схема за финансови компенсации за предстоящите зимни месеци, насочена към бизнеса. Става дума за компенсации от суми на стойност 50 лв. на мегават час изразходвана енергия. За целта обаче е необходима поредната актуализация на бюджет 2021 г. "Без тази актуализация това преразпределение няма да се случи", предупреди Янев.

Ако няма актуализация, то мярката ще действа през първата половина на 2022 г., като трябва да се заложат параметрите за това в Бюджет 2022 г.

Финансовият министър Валери Белчев уточни, че по предварителни разчети мярката ще струва около 600-650 млн. лв.. Реално финансовият ресурс е в държавата, но в момента се търси нормативно как да се предостави. Според Белчев това може да стане единствено с актуализация на бюджета, тъй като проблемът не е в липсата на пари, а в ограниченията в бюджета.

Освен това, се работи по национална позиция, която да служи в рамките на ЕС за по-гъвкава общоевропейска политика по отношение на компесаторните механизми за държавна помощ и за временно намаляване тежестта на цената на въглеродните емисии, които се калкулират в цената на електричеството.

Финансовото министерство, заедно с икономическото министерство и родната фондова борса пък ще имат задачата да разработят наредба за клирингова къща. „Това е механизъм, който ще работи за балансиране интересите на производители, търговци и клиенти на електроенергия и ще създаде условия за гъвкав пазар“, каза още Янев.

Енергийното министерство, заедно с „Български енергиен холдинг“, ще започнат да предлагат нови позиции за дългосрочните договори, т.нар. 36-месечни договори, за пакети за малки потребители на енергия. „Малките и средните предприятия ще бъдат подмогнати с по-добър достъп до пазара и на цени, които по-лесно да може да се договарят“, каза Янев, като допълни, че така и крайните потребители ще бъдат облагодетелствани, защото така няма да зависят от търговци, които може да предлагат на по-високи цени.

Премиерът посочи, че се работи и по мерки за помощ на публичните предприятия.

„Стратегията на България за развитие на енергетиката или е малко поостаряла, или е малко недостатъчно конкретна. Не е ли време най-после да седнем на маса специалисти от всеки род и вид, който претендира, че разбира от ядрена енергетика? България има определени стъпки в това отношение, започнат е проект преди години и до момента нямаме яснота искаме или не развитие на ядрената енергетика“, посочи Янев.

Иначе сред краткосрочните мерки ще има такива, свързани с дейността на КЕВР. Това ще е засилване на регулаторния контрол на КЕВР върху целия борсов пазара – издаване и прекратяване на лицензия, санкции при нарушаването на правилата.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.