Правителството плати 94 400 лв. за забавено правосъдие

Правителството плати 94 400 лв. за забавено правосъдие

Правителството изплати 94 400 лв. на пострадали от забавено правосъдие, съобщиха от пресцентъра на МС.  За тази цел на заседанието си кабинетът одобри допълнителни разходи по бюджета на правосъдното монистерство.

Сумата е предназначена за възстановяване на направените от министерството разходи по изплащане на обезщетения на граждани и юридически лица, пострадали от бавно правосъдие. Това е общият размер на сумата, изплатена за третото тримесечие на 2019 г.. 

Заявления срещу актове, действия или бездействия на органите на съдебната власт, с които се нарушава правото на разглеждане и решаване на делото в разумен срок, могат да подават страни по приключени граждански, административни и наказателни производства, както и обвиняеми, пострадали или ощетени юридически лица по прекратени досъдебни производства.

Заявленията се разглеждат от специализирано звено на Инспектората към ВСС,  където се прави проверка на обстоятелствата, а произнасянето по преписката се дължи в 6-месечен срок.  Ако се прецени, че правото на заявителя на правосъдие в разумен срок е било нарушено, министърът на правосъдието или посочено от него лице определя размера на обезщетението, съобразно практиката на Европейския съд по правата на човека и предлага сключване на споразумение със заявителя. Средствата, необходими за изплащане на сумите по сключените споразумения, са планирани в централния бюджет.

Межувременно правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за 2019 г. в размер до 13 000 000 лв.. Те са за финансово обезпечаване на сключени договори за изпълнение на дейности, свързани с издаването на българските лични документи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.