Правителството опрости и разсрочи дългове на БДЖ и НКЖИ

Правителството опрости и разсрочи дългове на БДЖ и НКЖИ

Железницата ще купува нови влакове с евросредства

Държавата опрости и разсрочи дълговете БДЖ и НКЖИ на обща стойност 364 млн. лева на днешното заседание на Министерски съвет.

С решение на правитеството беше прието разпореждане да се увеличи капитала на „Холдинг БДЖ” ЕАД, чрез непарична вноска, срещу увеличаване дела на едноличния собственик на капитала – държавата в рамките на отпуснатата временна държавна помощ, одобрената от Европейската комисия. Така се капитализират задълженията на дружеството към държавата и се рeшава дългогодишният проблем с дълговете на БДЖ.

С друго решение кабинет удължи срока за изплащане на задълженията на „Холдинг БДЖ“ ЕАД в размер на 62 млн. лева. Средствата бяха предоставени на „Холдинг БДЖ“ ЕАД за погасяване на просрочени задължения по Втори облигационен заем в размер на 20 млн. лв. и 42 млн. лв. към НАП за погасяване на активирана държавна гаранция по заеми към Европейската банка за възстановяване и развитие и Международната банка за възстановяване и развитие.

Това решение окончателно покрива дълга на дружеството, което му позволява вече да бъде бенефициент по оперативните програми на ЕС. По този начин БДЖ ще има правото да кандидатства за закупуване на нов подвижен състав с европейско финансиране през новия програмен период, коментираха в съобщение до медиите от БДЖ.

Допълнителни разходи са одобрени и по бюджета на транспортното министерство за 2019 г. Средствата в размер на 208 млн. лева се предоставят целево като капиталов трансфер за инвестиционни проекти на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ). По този начин НКЖИ ще погаси задълженията си по възмездната финансова помощ, предоставена за приключване на железопътните инфраструктурни обекти по Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.