Правителството одобри Бюджет 2021

Правителството одобри Бюджет 2021

Министерският съвет одобри законопроекта за държавния бюджет за 2021 г., както и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза (АСБП) за периода 2021-2023 г.

Очакванията са приходите в хазната да се увеличат от 47.6 млрд. лв. през 2021 г. до 52.4 млрд. лв. през 2023 г. Разходите обаче също ще нарастнат, като достигнат 54.9 млрд. лв. към края на 2023 г. Деифицитът на касова основа пък ще намалее от 4.4 на сто през тази година до 1.8% от БВП през 2023 г. Това обаче ще стане само ако се изключат ефектите от временните антикризисни мерки, свързани с пандемията.

В областта на данъчната политика в средносрочен план се предвижда запазване на основните приоритети, свързани с подобряване събираемостта на приходите, справяне със сивата икономика и намаляване административната тежест и разходите за бизнеса и гражданите.

Промени в корпоративните налози

и данъците върху доходите на граждани няма да има.

Приоритетите в парите за догодина са свързани с доходите, пенсиите, образованието, здравеопазването, социалната политиката и политиката в областта на отбраната. Предвижда се минималната заплата да бъде 650 лв., като тя ще запази това ниво и в следващите 2 години. В образованието ще се предприемат мерки за повишаване привлекателността на учителската професия. За да се намалят последиците от пандемията от COVID-19, ще има мерки за запазване заетостта, повишаване пригодността на работната сила и намаляване на безработицата, особено сред младежите.

За да се увеличи размерът на минималната пенсия до 300 лв., правителството ще отпусне оше 474 млн. лв. Други 94 млн. лв. ще са за увеличаване максималния размер на получаваните една или повече пенсии от 1 200 лв. до 1 440 лв., считано от 1 януари 2021 г.

Еднократни трансфери към малките общини

с население под 30 000 жители ще подпомогнат дейностите в населените места. Това са основно общини, при които е отчетено намаление на приходите от данък върху недвижимите имоти с повече от 5% и на приходите от туристически данък с повече от 15%.

Всъщност с този бюджет се прави още една актуализация и на парите за 2020 г. Текстовете предвиждат намаление на неданъчните приходи в размер на 895 млн. лв. и увеличение на разходите в размер на 840.7 млн. лв., с което бюджетното салдо по държавния бюджет за годината се предвижда да бъде отрицателно в размер на 5.1 млрд. лв. (4.4 % от прогнозния БВП).

На днешното си онлайн заседание правителството одобри и Стратегията за управление на държавния дълг за следващите 3 години. Основната цел до края на 2023 г. е да се финансира планираният недостиг в бюджета, както и да се намалят разходите за обслужване на дълга в средносрочен аспект. Очакванията са до края на периода отношението дълг-БВП да достигне 28.2%, а размерът на дълга да се качи на 38.9 млрд. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.