Правителството обяви извънредна епидемична обстановка (ОБНОВЕНА)

Правителството обяви извънредна епидемична обстановка (ОБНОВЕНА)

Премиерът Бойко Борисов и членовете на правителството проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Прието беше решение за обявяване на извънредна епидемична обстановка, считано от 14 май 2020 г. до 14 юни 2020 г., съобщиха от правителствената пресслужба.

Пандемията от COVID-19 представлява тежка извънредна ситуация, свързана с общественото здраве в национален и световен мащаб и представлява непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Заболяването поставя системата на общественото здравеопазване в извънредна ситуация, в която е необходима и изключително важна своевременната реакция и въвеждането на мерки за намаляване на риска от разпространение, както и възможността за тяхната промяна и адаптиране според новите научни данни за заболяването и причинителя му.

След извършена от главния държавен здравен инспектор оценка на съществуващия епидемичен риск в България и констатираната непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите, са налице обстоятелствата, обуславящи министърът на здравеопазването да предложи на Министерския съвет обявяването на извънредната епидемична обстановка.

Кабинетът има тази възможност след, като във вторник депутатите гласуваха промените в Закона за здравето, което позволява на правителството да обявява извънредна епидемична обстановка по предложение на министъра на здравеопазването при осем критерия, когато има наличие на непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите.

Първият е заразните болести да са причинени от патоген с висок епидемичен потенциал. Второто изискване е да предстявляват сериозна опасност за общественото здраве, трето - може да затруднят или забавят мерките за контрол, четвърто - гражданите имат нисък имунитет към болеста. Останалите изисквания са заразните болести да са необичайни за района, сезона или населението, да протичат по-тежко от очакваното, да поставят в риск уязвими групи, както и да има регистрирани случаи сред медиците.

По темата брифинг даде здравният министър Кирил Ананиев. Повече подробности може да прочетете тук.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.